Fackförbund tar Ringhals till domstol

2020-10-19 17:33 TT  
Ringhals kärnkraftverk. Foto: Annika Örnborg

Transportarbetareförbundet drar Ringhals inför tingsrätten. Facket anklagar kärnkraftsbolaget för att ha "sparkat ut" förbundets huvudskyddsombud från arbetsplatsen.

Enligt meddelandet från förbundet skedde det hela på oklara grunder. "Transport har skickat skrivelse till Ringhals och ägaren Vattenfalls styrelser. Där kräver vi en förklaring till deras agerande", skriver arbetsmiljöombudsman Martin Miljeteig i pressmeddelande.

Facket kräver skadestånd "för att Ringhals hindrat vårt huvudskyddsombud att utföra sina arbetsuppgifter i enlighet med de bestämmelser som finns".

− Vi har precis fått höra om det här och ska börja med att ta del av stämningsansökan, säger Anna Collin, presschef på Ringhals, till TT.

Läs mer: Skyddsombud avskedat i Södertälje Hamn

Enligt Collin har personen i frågan inte “sparkats ut”, men hon bekräftar att det har funnits samarbetsproblem mellan företaget och personen, som inte längre är placerad vid anläggningen. Personen var enligt Collin anställd som skyddsvakt av ett bevakningsbolag.

− Vi bjöd in Transportarbetareförbundet och arbetsgivare till samtal i september. Dock tackade förbudet nej med hänvisning till att de inte ville att arbetsgivaren skulle delta, vilket vi tycker är ett rimligt krav när deras medlem diskuteras, säger Anna Collin.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna