Fler poliser anmälda för brott

2014-03-04 12:21 Ann Norrby  

Fler händelser där poliser är inblandade anmäls till åklagare. Förra året fick enheten för polismål in 10 224 ärenden. Det är en ökning med 15 procent på två år.

De anmälda brotten och brottsmisstankarna gäller till två tredjedelar brott som kan leda till strängare straff än böter. Men de allra flesta ärendena leder inte vidare, antingen startas aldrig någon förundersökning eller så läggs förundersökningar ner.

Ett uppmärksammat ärende gällde den polis som sköt in i ett gym i samband med ett rån. Ingen skadades fysiskt av skotten. Polisen åtalades för framkallande av fara för annan. Tingsrätten ansåg att han varit grovt oaktsam och att det inte varit fråga om en nödvärnssituation. Fyra av de tolv skotten ansågs vara oförsvarliga. Polisen dömdes till 80 dagsböter. Han överklagade domen. Hovrätten ansåg att polisen varit i en nödsituation. Visserligen hade han varit oaktsam, men inte så oaktsam att han skulle straffas, skrev hovrätten.

I polisenhetens årsrapport för 2013 görs reflektionen att polisen skulle ha dömts för vållande till kroppsskada eller annan död om skotten hade träffat någon inne på gymmet.

Den dödsskjutning som ägde rum våren 2013 i Husby, och som ansågs starta oroligheterna i Stockholmsförorten, ledde till en förundersökning. Åklagaren, som ansåg att polisen skjutit i nödvärn, lade ned förundersökningen. Men den är upptagen igen och gäller misstanke om vållande till annans död och tjänstefel.

Sommaren 2013 kände sig en polis hotad av en berusad person som skulle gripas. Polisen bussade sin hund på honom och slog honom med sin batong. Polisen åtalades och fälldes för misshandel. Hon har överklagat tingsrättsdomen till hovrätten. Polisen hävdar att hon befann sig i en nödvärnssituation och därför hade rätt till det våld hon använt. Om hon förlorar i hovrätten, riskerar hon att bli avskedad.

Att använda en broöppning för att stoppa en personbil på flykt kan vara tjänstefel. I bilen fanns två misstänkta för en bensinstöld, bensinen var värd ett par hundra kronor. Personbilen körde ner i vattnet och båda i bilen drunknade. Vakthavande befäl åtalades och åtalet ska bedömas av tingsrätten nu i mars,

2013 väcktes totalt 110 åtal mot polisanställda och 41 strafförelägganden dömdes ut.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna