Fler varsel och osäkra anställningar

2012-10-12 08:05 Birgitta Ländin  
Foto: Colourbox, Scanpix

Antalet varsel ökade i september till 7 300. På hela året ser man en uppåtgående trend för varsel, och arbetslösheten stiger också.

Det totala antalet inskrivna arbetslösa har ökat något, och uppgick i slutet av september till 393 000 personer. Det motsvarar 8,4 procent av den registerbaserade arbetskraften. Det är 24 000 fler än för ett år sedan, visar Arbetsförmedlingens statistik.

Det finns också ett mörkertal i statistiken, bland annat beroende på bemanningsanställda, varnar LO-ekonomen Thomas Carlén i Dagens Nyheter.

- Många företag har skaffat sig olika slags buffertar som skydd när efterfrågan går ned. Industrin har mycket inhyrd personal och andra branscher har mer av visstidsanställningar. Företagen gör sig först av med dem, säger han till DN.

Arbetsförmedlingens analyschef Clas Olsson konstaterar i ett pressmeddelande att arbetsgivarna tycks se dystert på framtiden.

- Arbetsmarknaden försvagas nu, men ännu så länge är det inte fråga om någon markant uppgång av arbetslösheten. De många varslen och de något fallande platssiffrorna tyder emellertid på en mer pessimistisk syn hos arbetsgivarna inför framtiden, vilket talar för en fortsatt försvagning av arbetsmarknaden, säger han.

Arbetslösa i september

  • Av de totalt inskrivna arbetslösa var 219 000 personer öppet arbetslösa medan 174 000 personer deltog i program med aktivitetsstöd.
  • Detta motsvarar 4,7 respektive 3,7 procent av den registerbaserade arbetskraften.
  • Antalet personer med långa tider utan arbete har ökat.
  • De nyinskrivna öppet arbetslösa var däremot oförändrade: 34 000 personer.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna