Arbetsrätt

Flera LO-förbund lutar åt nej till las-förslag

LO-ordföranden Susanna Gideonsson och Torbjörn Johansson, avtalssekreterare, har det svettigt att hålla ihop LO. Foto: Anders Wiklund/TT

(Uppdaterad) Det lutar åt ett nej från flera LO-förbund till det nya las-budet som nu ligger på parternas bord, enligt vad en källa uppger för TT. LO-styrelsen samlades klockan 14 för att rösta om budet.

Publicerad

Efter fortsatta förhandlingar under natten finns nu ett förslag till avtal framme på bordet. Det ska nu förankras hos de tre parterna LO, tjänstemannakartellen PTK och Svenskt Näringsliv.

Det återstår att se om respektive parts delegation antar avtalsbudet. Mycket av avgörandet ligger sannolikt i LO:s händer. Det är arbetarrörelsen som har haft svårast att smälta arbetsgivarnas krav på ett uppluckrat anställningsskydd — något som bland annat ska bytas mot bättre ersättningsnivåer vid uppsägningar.

Pessimist

LO-styrelsen samlades klockan 14. På väg in till mötet lämnade förbundens ordföranden några sparsamma kommentarer:

− Vi ska ha möte nu klockan två och då får vi veta vad som är i görningen, säger Sekos ordförande Valle Karlsson när han snabbt hastar in i LO-borgen på Norra Bantorget i centrala Stockholm.

På frågan om han är optimistisk?

− Jag är ingenting nu, vi får se vad som händer.

− Det är ingen hemlighet att vi har varit väldigt tveksamma från början.

Tobias Baudin, Kommunals ordförande:

− Nu har vi analyserat det här, så får vi se vad vi säger, säger han.

Han pekar på att han varit pessimistisk inför förhandlingarna.

− Jag är ganska pessimistisk fortfarande, säger Baudin.

"Lutar åt nej"

En källa uppger för TT att det "lutar åt nej" och att det rör sig om flera förbund. Det är dock oklart hur många av de 14 LO-förbunden som tänker rösta nej. Det krävs kvalificerad majoritet i LO-styrelsen som dock bara lämnar en rekommendation till representantskapet som röstar slutligen nästa vecka.

Förhandlingarna inleddes på torsdagsmorgonen sedan parterna under visst hemlighetsmakeri i onsdags meddelat att las-förhandlingarna skulle återupptas efter de kraschade samtalen för drygt två veckor sedan.

Förhandlingarna handlar bland annat om anställningsskydd och omställningsförsäkringar och är tänkt att bli ett slags huvudavtal på svensk arbetsmarknad. Om parterna misslyckas kommer politikerna lagstifta enligt det utredningsförslag som togs fram i juni. Kring detta har det blivit politiskt storbråk och ytterst hotar regeringskris.

Parallellt har det uppstått en intern kris inom LO-familjen där de mer kritiska förbunden till förhandlingarna ifrågasatt LO-ledningens agerande.

Svenskt Näringslivs presstjänst låter på fredagseftermiddagen meddela att organisationen för närvarande inte har några kommentarer.

Olle Lindström/TT

Utredningens förslag

Förslaget till las-avtal mellan LO, tjänstemannakartellen PTK och Svenskt Näringsliv ska godkännas av respektive parts beslutande organ.

I LO:s fall ska först LO-styrelsen, bestående av de 14 förbundens ordförande, besluta om en rekommendation till LO:s beslutande organ, representantskapet.

Enligt ett tidigare beslut måste las-förslaget få ett godkännande av minst 60 procent av representantskapets ledamöter.

Därefter ska varje förbund rösta om de ska godkänna förslaget.

TT

Parallellt med parternas förhandlingar om nya las-regler har politikerna, i enlighet med januariavtalet mellan regeringen, C och L, beställt en utredning, vars förslag ska gälla om inte fack och arbetsgivare lyckas enas. Utredningen lades fram i juni och har följande innehåll:

Arbetsgivare får undanta fem personer från turordningsreglerna vid uppsägningar. I dag gäller max två personer och då enbart för företag med högst tio anställda.

För att omplaceras ska en person kunna ta sig an de arbetsuppgifter som erbjuds utan upplärning.

Vid lika anställningstid avgör arbetsgivaren själv vem som får vara kvar när uppsägningar sker på grund av arbetsbrist.

Kompetensutveckling ska erbjudas alla anställda som varit anställda i minst sex månader "i skälig utsträckning". Arbetsgivare som inte följer det kan bli skadeståndskyldiga.

Möjligheten att förklara en uppsägning av personliga skäl ogiltig tas bort i företag med mindre än 15 anställda.

Bara efter prövning ska en person som sägs upp av personliga skäl i större företag kunna få lön medan det prövas om uppsägningen var ogiltig eller sakligt grundad.

Förtur till fast anställning föreslås gälla för personer som varit vikarier i nio månader. I dag gäller tolv månader.

Källa: Utredningen om en moderniserad arbetsrätt

TT