Arbetsrätt

”Förbjud bemanningsföretag i mediabranschen”

Bemanningsföretagen i mediebranschen har lett till ökad otrygghet, lönedumpning och att redaktioner delas in i A- och B-lag, och även i C-lag, hävdar kritikerna. Foto: Tiina Moilanen Demargne

Svenska Journalistförbundets pågående avtalskonferens domineras av bemanningsfrågan. Klubbar och distrikt kräver att bemanningsavtalet skrotas och att bemanningsföretag förbjuds, skriver Journalisten.

Publicerad

Tidningen rapporterar, från Journalistförbundets avtalskonferens på Djurönäset i Stockholm, om rasande klubbordföranden som vittnar om situationen för inhyrda kolleger:

- Dagspressdistriktet vill se ett förbud mot bemanningsföretag. Vi är trötta på det här. Vi kan inte fortsätta att ha en situation där människor börjar gråta när någon får en fast anställning, vi kan inte fortsätta att uppmana gravida kvinnor att dölja sin graviditet fram till dess att kontraktet är påskrivet. Vi befinner oss i en omöjlig sits som klubb och klarar inte upprätthålla våra egna avtal, säger Lennart Kuick, Dagens Nyheters journalistklubb.

Lovisa Höök från bemanningsföretaget Kompetens i Skåne berättar:

- I september sades 26 personer upp i ett massmejl och på avtackningen hade cheferna inte koll på vilka som skulle sluta. Vi har låga löner och kompenseras inte för vår flexibilitet och otrygghet.

Introduktionen av bemanningsföretagen i mediebranschen anses ha ökat otrygghet, lönedumpning och att medarbetare på redaktioner sorteras i A- och B-lag, och även i C-lag, med bemanningsanställda som ambulerar eller går på visstidskontrakt, menar flera företrädare, enligt Journalisten.

- Bemanningsavtalet är ett uselt avtal. Det måste bort. Det undergräver lagen om anställningsskydd, det undergräver journalistiken och det främjar psykisk ohälsa, säger Gustav F Andersson på Marieberg Media.