Företaget anställer hellre än hyr in personal

2015-05-25 15:19 Tiina Demargne  

Linköpingsföretaget BoTrygg väljer att anställa byggjobbare i stället för att hyra in dem via utländska bemanningsföretag - för att få koll på arbetsmiljön och lönerna.<br/> – Jag tjänar 173 kronor i timmen, plus ackordsersättning, så jag känner mig som svensk, säger Bogdan Sandu till SVT Öst.

Bogdan Sandu kom till Sverige för snart fyra år sedan, som anställd i ett rumänskt bemanningsföretag. Han har nu flyttat till Linköping med sin familj.

Över 200 av bygg- och fastighetsbolaget BoTryggs 220 anställda i produktionen är från Rumänien.

– Vi jobbade med ett antal utländska entreprenörer tidigare, varav en var rumänsk. Vi såg då ett ganska stort problem, dels att de inte skötte arbetsmiljön och att vi inte kunde kontrollera om dom anställda i bolagen fick avtalsenliga löner eller om dom betalade skatt hemma i Rumänien. Så då anställde vi dem själva, säger Adam Cocozza, vd på BoTrygg.

Lönerna följer svenska avtal och skatt och sociala avgifter betalas i Sverige, enligt SVT Öst.

– Företaget har tecknat avtal med oss och hittills verkar de ha följt avtalet, så vi är nöjda med hur BoTrygg har hanterat det hela, säger Magnus Cato, Byggnads region Öst.

Han framhåller kvalitetsförbättringar i och med att rumänerna anställs; att arbetsmiljön nu är säkrare och att det är mer ordning och reda på byggena.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna