Förlikning i Facebook-fallet

2012-08-23 15:05 Elinor Torp  

Facebook-skämten blir inget fall för AD. Go Excellent erbjöd de sparkade pengar  i stället.

– De kände nog att de inte hade så stor chans, säger Fredrik som fick 90 000 kronor.

Unionen stämde i våras bolaget för brott mot anställningsskyddslagen. Tre killar i supporten fick kicken utan förvarning. Två av dem tillhörde Unionen.

I efterhand höll de med om att skämten var lite för kvicka, men inte att de innehöll något hot, som bolaget hävdade. Go Excellent kom aldrig in med något svaromål till Arbetsdomstolen. I stället tog Almega kontakt med fackförbundet och förmedlade att arbetsgivaren nog kunde gå med på en förlikning. Och så blev det. Fredrik, som fick nytt jobb redan efter en månad, erbjöds 90 000 kronor medan hans kollega, som fortfarande är arbetslös, får 215 200 kronor för utebliven inkomst.

– Erbjudandet kändes som en tillräckligt bra lösning för att inte orka driva det vidare. Men självklart hade det varit bättre med en dom som sa att de gjort fel, säger Fredrik som jobbat på Go Excellent i mer än sju år.

Den tredje killen, som inte var med i något fackförbund, kräver efter förlikningen ersättning han också.

– Nu vet han ju läget och känner att han kan gå vidare. Det löser sig nog utan domstol, säger Fredrik.

Han tänker nu lägga historien bakom sig.

– Även om det var väldigt jobbigt just då så blev det ju bra i slutänden. Det jag har lärt mig är att tänka ytterligare en gång innan jag skriver något på Facebook.

Fredrik heter egentligen något annat.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna