Förskolechef bloggade om sin ADHD - blev av med jobbet

2012-08-28 10:24 Lena Gunnars  

En förskolechef i Bålsta skrev om sin ADHD och fibromyalgi i en privat blogg. Det ledde till att hon blev av med jobbet. Nu stämmer Lärarförbundet bolaget på 350 000 kronor för diskriminering och brott mot anställningsskyddslagen.

Förskolläraren har både ADHD och fibromyalgi och skrev öppet om sina funktionshinder i sin privata blogg. Det upptäckte arbetsgivaren, som under ett utvecklingssamtal gav henne en erinran för det. Bara några dagar senare hölls ett möte med fackliga företrädare från Lärarförbundet där denna skulle diskuteras. Under mötet ska bolaget ha sagt saker som "vem vill lämna sitt barn till en sådan där".

Det är kränkande ordval menar Lärarförbundet i stämningsansökan till Arbetsdomstolen.

Under samma möte ska bolaget även ha framfört annan kritik mot förskolechefen, som Lärarförbundet anser är grundlös. Förskolechefen fick genom en skrivelse veta att bolaget tänkte säga upp henne av personliga skäl. Bolaget ändrade sedan förskolechefens inloggningsuppgifter så att hon inte kunde komma åt sitt e-postkonto. Lärarförbundet menar att hon därmed inte längre kunde utföra sina arbetsuppgifter som förskolechef, eftersom det var via mejlen hon skötte kommunikationen med föräldrar och företrädare för kommunen.

Förskolechefen blev sedan inkallad till bolagets vd där hon fick veta att hon hade att välja mellan att gå hem och ta tjänstledigt utan lön eller att sjukskriva sig. Förskolechefen valde då att sjukskriva sig. Bolaget ska sedan ha skickat ut ett mejl till barnens föräldrar om att förskolechefen inte längre hade kvar sin anställning. Mejlet skickades även till förskolechefen, som i samband med avslutningen för förskolans barn också fick lämna ifrån sig nycklarna till lokalerna. Lärarförbundet stämmer nu bolaget som driver förskolan för brott både mot anställningsskyddslagen och diskrimineringslagen. Lärarförbundet framhåller att bolaget inte heller gjort någon omplaceringsutredning.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna