Arbetsrätt

Förslag om korttidsarbete på gång

IF Metall och Teknikföretagen mötte nedgången 2009 med krisavtal. Nu vill de ha regeringen med sig till nästa gång det blir en djup kris, så att staten står för en del av kostnaden. Regeringen lovar utreda möjligheterna för "korttidsarbete".

Publicerad

Hur industrins parter vill att permitteringslönesystemet ska se ut ska de presentera på en presskonferens i eftermiddag. Parterna har arbetat med frågan sedan förra krisen. Då tog de själva hela ansvaret och träffade krisavtal, som innebar att den anställde och arbetsgivaren fick stå för kostnaden. Nu vill de ha staten med sig till nästa gång.

Parterna inom industrin har studerat de permitteringslönesystem som andra europeiska länder har. I Tyskland till exempel var industrin fortare i gång igen efter förra krisen. Tyskarna hade inte sagts upp utan fanns kvar på deltid hela tiden och redo att sätta igång igen i takt med att efterfrågan ökade. Men deras permitteringslönesystem har en tredje part; staten.

Nu meddelar regeringen att den ska låta en utredning se över förutsättningarna för ett system för tillfällig arbetstidsförkortning i svåra krislägen, så kallat korttidsarbete. Det vill säga att den anställda går ned i arbetstid och lön när krisen slår till och att kostnaden för det bärs av tre parter: Arbetstagaren, arbetsgivaren och staten. Utredningen väntas komma med förslag i höst.