Arbetsrätt

Fotbollsförbund ratade 65-årig tränarutbildare

Nej, tack sa Göteborgs Fotbollsförbund till den 65-årige tränarens ansökan. Nu stämmer han förbundet till DO. Det är inte personerna på bilden som nämns i artikeln. Foto: Colourbox

Fotbollstränare kallades inte ens till intervju trots att han ägnat sig åt fotboll i hela sitt liv, som spelare, tränare och ledare — och även varit instruktör för just Göteborgs Fotbollsförbund. DO stämmer nu förbundet för åldersdiskriminering.

Publicerad

Diskrimineringsombudsmannen kräver Göteborgs Fotbollsförbund och Arbetsgivaralliansen på 200 000 kronor i diskrimineringsersättning till en ratad fotbollstränare. Mannen hade sökt två tjänster som tränarutbildare hos Göteborgs Fotbollsförbund. Men han hade inte ens kallats till intervju, trots att han ägnat sig åt fotboll i hela sitt liv som spelare, tränare och ledare för både ungdoms- och seniorlag. Dessutom hade han periodvis arbetat som instruktör för Göteborgs Fotbollsförbund. Han är också utbildad idrottslärare och har många års erfarenhet som lärare, påpekar DO i stämningsansökan till Arbetsdomstolen.

De två tjänsterna fotbollstränaren sökte var tidsbegränsade till ett år, men avsikten var att de därefter skulle permanentas. Mannen hade i sin ansökan gjort klart att han inte hade tänkte gå i pension inom en överskådlig framtid. Han var både intellektuellt och fysiskt i god form för att kunna fortsätta arbeta under många år. Han hade även gett exempel på framgångsrika tränare som är mellan 72 och 80 år. När fotbollstränaren fick veta vilka som kallats till intervju och vilka som fått jobben, kunde han konstatera att det i och för sig var kompetenta personer, men att ingen hade meriter som kunde matcha hans egna.

Fotbollsförbundet valde bort mannen på grund av hans ålder. Han skulle fylla 65 när tjänsterna skulle tillsättas. Förbundet ville ha personer som kunde stanna en längre tid, minst sex och gärna tolv år, eller längre. Dessutom har förbundet en särskild policy, som innebär att lagens möjlighet att avsluta anställningen för den som fyllt 67 år utnyttjas.