Arbetsrätt

Från Arbetsdomstolen till Medlingsinstitutet

Carina Gunnarsson Foto: Jörgen Appelgren

(Uppdaterad) Regeringen har utsett Carina Gunnarsson till ny generaldirektör för Medlingsinstitutet. Hon lämnar därmed Arbetsdomstolen, där hon har varit ordförande sedan 1998. ”Det ska bli väldigt roligt att gripa sig an de här frågorna”, säger Carina Gunnarsson.

Publicerad

Carina Gunnarsson ersätter Claes Strååth, som har varit generaldirektör i nio år och går i pension i juni.

Ett stort och viktigt uppdrag, tycker arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, som välkomnar Carina Gunnarsson till ett väldigt intensivt år 2016 med många ärenden.

- Jag känner mig helt säker på att hon är rätt person, sa ministern vid valborgsmässoaftonens pressträff, då utnämningen tillkännagavs.

Ylva Johansson prisade Carina Gunnarssons integritet och kompetens–hon har jobbat med arbetsmarknadens parter i Arbetsdomstolen i många år vid det här laget. Det blir på ett nytt sätt på Medlingsinstitutet.

- Det här är ett helt annorlunda jobb men ändå med välbekanta aktörer. Arbetsrätten har gått som en röd tråd i min yrkesbana. Det ska bli väldigt roligt att gripa sig an de här frågorna, sa Carina Gunnarsson, när hon fick ordet vid pressträffen.

Hon inser att utnämningen innebär att hon har parternas förtroende, vilket känns väldigt bra.

Carina Gunnarsson, 60, har en lång meritlista. Fiskalsaspirant och fiskal i hovrätten, sekreterare i Arbetsdomstolen, utredningssekreterare och rättssakkunnig i justitiedepartementet, tingsfiskal i Stockholms tingsrätt, adjungerad ledamot och hovrättsassessor i hovrätten, rättssakkunnig och kansliråd i justitiedepartementet och under den tiden vice ordförande, sedan ordförande i Arbetsdomstolen.

Hon kommer att tillträda sitt nya jobb i september. Först måste hon avveckla lite ärenden i Arbetsdomstolen. Hon tycker att hon fortfarande bör vara anställd där när domar meddelas i de förhandlingar som hon är inblandad i.

Det här blir den andra förändringen på kort tid i toppen på Medlingsinstitutet. I mars gick chefsjuristen Kurt Eriksson i pension och ersattes av Per Ewaldsson från arbetsmarknadsdepartementet.

Gilla Lag & Avtal på Facebook!