Arbetsrätt

Fridolin slipper rättegång – betalar sig ur knipan

Gustav Fridolins tidigare pressekreterare anser sig ha blivit uppsagd utan saklig grund. Foto: TT-Bild

Gustav Fridolins pressekreterare drar tillbaka sin stämning om att ha blivit uppsagd utan saklig grund. En överenskommelse är orsaken, i den ingår  att regeringskansliet betalar för hennes ombudskostnader.

Publicerad

Efter valet 2014 erbjöds kvinnan att bli Gustav Fridolins pressekreterare. Hon utrustades med en iPhone, passerkort och mejladress. Via sms kom hon överens med presschefen om en månadslön på 40 000 kronor, enligt stämningsansökan till Stockholms tingsrätt.

Men kvinnan hann bara arbeta under två dagar, enligt ombudet i stämningsansökan. En säkerhetskontroll inleddes som visade att kvinnan hade skulder hos kronofogden och att det fanns ett beslut om löneutmätning.

Biträdande presschefen Adam Bergsveen hävdade därefter i ett sms till kvinnan, bifogat i stämningsansökan, att det inte fanns något anställningsavtal.

”Vårt muntliga avtal slöts i samma stund som jag fick ok från dig att inleda säkerhetskontrollen. D.v.s. självklart är erbjudandet om jobb förutsatt säkerhetskontrollen. ”

Det höll inte kvinnan med om och stämde regeringskansliet på totalt 520 000 kronor. Enligt ett protokoll från tingsrätten som har en förlikning ingåtts och fallet är därmed avslutat. Regeringskansliet tar på sig att betala för kvinnans ombudskostnader. Resten av detaljerna i förlikningen är hemlig.