Fridolins pressekreterare går till domstol

2015-03-02 11:01 Lennart Kriisa  
Gustav Fridolins tidigare pressekreterare anser sig ha blivit uppsagd utan saklig grund. Foto: TT-Bild

(Uppdaterad) En kvinna som fastnat i Säpos säkerhetskontroll stämmer regeringskansliet på 520 000 kronor. Kvinnan anser att hon blev uppsagd från tjänsten som Gustav Fridolins pressekreterare utan saklig grund.

Kvinnan fick redan hösten 2013 en tjänst som språkrörssekreterare åt Åsa Romson. Efter valet 2014 erbjöds kvinnan att bli Gustav Fridolins pressekreterare. Hon utrustades med en iPhone, passerkort och mejladress. Via sms kom hon överens med presschefen om en månadslön på 40 000 kronor, enligt stämningsansökan till Stockholms tingsrätt.

Men kvinnan hann bara arbeta under två dagar, enligt ombudet i stämningsansökan. En säkerhetskontroll inleddes som visade att kvinnan hade skulder hos kronofogden och att det fanns ett beslut om löneutmätning.

Biträdande presschefen Adam Bergsveen hävdade därefter i ett sms till kvinnan, bifogat i stämningsansökan, att det inte fanns något anställningsavtal.

”Vårt muntliga avtal slöts i samma stund som jag fick ok från dig att inleda säkerhetskontrollen. D.v.s. självklart är erbjudandet om jobb förutsatt säkerhetskontrollen. Jag har dubbelkollat det juridiska med tre personer”.

Kvinnan anser inte bara att hon blivit uppsagd utan saklig grund, eftersom löneutmätningen var känd för arbetsgivaren redan vid anställningsavtalet. Hon har även blivit diskriminerad med hänsyn till hennes hudfärg, ursprung och könstillhörighet. Skälet är att en manlig anställd har fått behålla sin tjänst, trots att han tidigare blivit dömd för narkotikabrott.

Kvinnan kräver 195 000 kronor i ekonomisk ersättning, 175 000 kronor i allmänt skadestånd och 150 000 kronor i diskrimineringsersättning.

Kvinnan skriver i stämningsansökan att hon under ett möte med stabschefen och en statssekreterare i januari i år fått en motivering till säkerhetsbedömningen. ”Enligt deras utsago utgjorde löneutmätningen på 10 000 kronor i månaden för en total skuld på 188 000 kronor risk för att hon skulle kunna sälja information från Miljöpartiet till främlingar.”

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna