Frysta löner inget för svensk kabinpersonal

2012-08-22 07:34 Elisabet Örnerborg  
Foto: Scanpix

Den danska kabinpersonalen inom SAS har gått med på frysta löner i två år framåt. Det skulle aldrig deras svenska kolleger göra. - Det är Unionen centralt som styr lönebildningen, vi följer normen med löneökningar på 2,6 procent, säger klubbordförande på svenska SAS, Christer Carlsson.

Den tionde augusti meddelade den danska tidningen Ekstrabladet att kabinpersonalens fackförening just hade nickat ja till en överenskommelse som förutom frysta löner i två år också efterskänker en halv månadslön till SAS under vart och ett av de två åren. Samtidigt som de högsta cheferna hämtat hem miljoner i lönepåsen, skriver Ekstrabladets under rubriken: "SAS: Halv lön i kabinen – millioner til cheferne".

Danska SAS har 1 600 kabinanställda. Svenska SAS har hälften så många. Men det skulle inte kunna bli fråga om att efterskänka några löner och inte heller att avstå från att kräva lönehöjningar, menar klubbordförande Christer Carlsson. Även om han menar att det inte är helt osannolikt att svenska SAS skulle vara ute efter något liknande.

Svenska Flygbranschens förhandlingschef Elisabeth Holming-Schiller känner inte ens till den danska överenskommelsen. Men hon påpekar att det inte heller är hennes bord eller som hon säger:

- Dansk kabinpersonal är inte alls under våra vingar, de är anställda hos SAS i Danmark.

Men visst är det ett avvaktande läge i branschen, menar hon. Det var också två flygbolag som gjorde konkurs i våras. Men när det gäller kabinpersonalen så blev alla de avtalen klara i våras.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna