Arbetsrätt

Globalt fack kräver justa villkor för OS-arbetare

Det globala bygg- och träarbetarfacket, BWI, kräver justa villkor för alla arbetare som bygger OS- och VM-arenor. Från vänster Mikael Johansson, Målareförbundet, Per-Olof Sjöö, GS-facket, Johan Lindholm, Byggnads och Ambet Yuson, BWI:s generalsekreterare. Foto: Elisabet Örnerborg

Blivande OS- och VM-arrangörer måste avkrävas justa villkor för dem som ska bygga arenorna. Det får inte bli fler Sotji, där OS invigs i morgon till priset av 60 döda arbetare.<br>- Vi är för sport men också för justa villkor, säger Ambet Yuson, generalsekreterare för det globala bygg- och träarbetarefacket BWI.

Publicerad

GS-facket har kallat till pressträff med anledning av Ambet Yusons besök i Sverige. GS ordförande Per-Olof Sjöö är sedan i december ordförande för det globala facket BWI. Han hälsar generalsekreteraren välkommen.

Ambet Yuson börjar med att tala om att organisationen faktiskt har kunnat påverka villkoren för dem som bygger OS-arenor.

- Ett exempel är OS i Sydafrika där vi lyckades få igenom högre löner åt arbetarna plus två gratisbiljetter till spelen för var och en.

Antalet dödsfall blev också lågt. Två arbetare förolyckades när de byggde OS-arenorna där. Inför VM i Brasilien i sommar har fem arbetare dött. Men när OS invigs i Sotji i Ryssland har 60 arbetare fått sätta livet till, enligt generalsekreteraren det högsta dödstalet i samband med OS i modern tid. Och det bara enligt den officiella statistiken, betonar Ambet Yuson.

Byggnads ordförande Johan Lindholm, som liksom Målareförbundets ordförande Mikael Johansson också deltog i pressträffen, har via byggfacket i Ryssland fått en annan siffra.

- De har meddelat att 80 arbetare dött och att 100 skadats allvarligt, säger han.

Johan Lindholm var med när en delegation från BWI besökte Qatar nyligen. Där fick de först en trevlig officiell bild av landet inför VM i fotboll 2022.

- Sedan på kvällarna knackade det på dörren. Vi hämtades ut till ett område med 75 000 gästarbetare som inte bara arbetade under vidriga förhållanden utan också hade sanitära olägenheter där de bodde.

Han säger att de träffade 150 sanningsvittnen som berättade om arbetstider från 03.30 då de bussades ut till arenorna för att inte komma hem igen förrän vid 19-tiden på kvällen.

- 185 migrerande nepalesiska arbetare dött på de blivande fotbollsarenorna bara under förra året, säger Johan Lindholm.

Den siffran har sedan korrigerats uppåt till 191, enligt LO:s internationella chef Loa Brynjulfsdottir.

Men målet för BWI är inte en bojkott, det är de allra fattigaste som är hänvisade till möjligheten att jobba utomlands. De behöver jobben. Målet är att Olympiska kommittén och den internationella fotbollsfederationen, Fifa, ska ta ansvar, redan när de bokar in nästa evenemang.

Den så kallade Fifa-lagen som kom till i somras med regler för hur fotbollsevenemang ska arrangeras, gör undantag för arbetarna som bygger arenorna, säger Ambet Yuson. Det är ett undantag han vill avskaffa. Dessutom måste det finnas en kedja av ansvar. Underentreprenörens underentreprenör ska inte kunna anlita arbetare till urusla villkor.