Gruvanställda säger upp sig själva efter tidsfusk

2013-02-28 10:15 Lena Gunnars  

Tjugo anställda vid gruvjätten LKAB fuskade med tidrapporteringen. Nu har de sagt upp sig själva. <br/>– Vi ser mycket allvarligt på det inträffade, säger Grete Solvang-Stoltz, personaldirektör på LKAB, i ett uttalande.

Tjugo underhållsanställda på LKAB i Kiruna varslades nyligen om avsked sedan det uppdagats att de hade fuskat med tidrapporteringen. Företaget gjorde en kartläggning av tidrapporterna och kom fram till att de inblandade systematiskt och under en längre tid har rapporterat felaktiga arbetstider i sina tidrapporter. De inblandade har turats om att låta en person registrera övertid för samtliga när arbetsledningen inte varit på plats under helgerna.

Enligt företaget har det lett till att de fått för mycket i lön.

– Det har varit ett välplanerat agerande, men vår kartläggning visar att det är unikt fall inom LKAB, säger Grete Solvang-Stoltz på företagets webbplats.

Företaget och Gruvtolvan kom efter tre dagars förhandlingar överens om att de inblandade ska säga upp sig själva med omedelbar verkan. De förbjuds på livstid att arbeta på området.

Till en början ska företaget ha krävt att arbetarna skulle betala tillbaka runt 100 000 kronor, men det ska nu ha gått med på att sänka beloppet till 20 000 kronor, enligt uppgifter till Svt:s Nordnytt.

De tjugo arbetarna arbetade med utbyggnad av el, vatten och ventilation under jord.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna