GS Facket: "Fel säga upp för upprullade byxor"

2012-11-28 09:03 Elisabet Örnerborg  
Anders Öhman med sina upprullade arbetsbyxor. Foto: Anna Sigge / Aftonbladet / IBL Bildbyrå

Kartongarbetaren Anders Sjöblom sades upp sedan han rullat upp byxorna på jobbet. GS Facket stämmer nu Stora Enso Packaging till Arbetsdomstolen.

Anders Sjöblom hade under hela sin långa anställningstid endast avklippta hängselbyxor på sig på jobbet – till i somras. Han är varm i sig själv och dessutom alstras en hel del värme från maskinerna. Därför har han i 38 år arbetat med bara ben från knäna och neråt och med bar överkropp.

Tidigare har bolaget accepterat lättare klädsel och också tillhandahållit kortbyxor för arbete i produktionen men i juni i år blev det stopp. Bolaget informerade då personalen om de nya allmänna förhållningsregler, regler för skyddskläder och för personlig utrustning, som tagits fram under våren.

Enligt dessa regler hade bolaget beslutat att personalen i produktionen skulle använda långbyxor för att förebygga skärskador på underbenen. Men GS menar att långbyxan i fråga inte kan klassas som säkerhetsutrustning enligt Arbetsmiljöverkets föreskrift om personlig skyddsutrustning, utan endast anses vara arbetsklädsel.

När bolaget MBL-förhandlade om de nya reglerna krävde de fackliga parterna åtgärder mot värmen i produktionslokalerna. Men arbetsgivaren har ännu inte gjort något åt den saken.

Efter tillsägelse använde Anders Sjöblom de anvisade kläderna, men han vek upp byxbenen ett par slag, till omkring halva vaden. Flera av hans arbetskamrater gjort likadant utan att få en varning för det. Den 24 augusti uppmanade bolaget Anders Sjöblom att rulla ned byxorna, likaså den 27 augusti. Den 28 augusti fick han en muntlig varning. Den 5 september varslades han om uppsägning på grund av personliga skäl. Samma dag stängdes han också av från arbetsplatsen. Den 1 oktober sades han upp.

Facket kräver att Arbetsdomstolen ska ogiltigförklara uppsägningen och att Anders Sjöblom ska få 120 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot anställningsskyddslagen. Ombud är förbundsjuristen Anne Alfredson på LO-TCO Rättsskydd.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna