Guldklockan: Bosse Ericson jurist på LO-TCO Rättsskydd

2019-02-21 00:00 Mikael Kindbom  
Bosse Ericson, jurist på LO-TCO Rättsskydd.

Han är processjurist och fortsätter som 76-åring att arbeta på deltid. Bosse Ericson fungera som mentor och bollplank för yngre kolleger efter över 40 år

Är det inte dags att börja njuta av livet som pensionär?

– Nej, jag tycker för mycket om arbets­rätten, för den är så dynamisk och spännande. Och sedan är det en fantastisk drivkraft att få hjälpa människor som råkat illa ut.

Är det något särskilt fall som du lagt på minnet genom åren?

– Ja, det var en man som började dricka på sin arbetsplats. I ett sent skede fick vi reda på att han var deprimerad på grund av att hans fru gått bort i cancer. Han var illa däran även under huvudförhandlingen. Men när vi vunnit målet kom han upp till mig som en helt annan människa med en blomsterkvast och var både välklädd och fräsch. Han hade slutat dricka och var tacksam över upprättelsen. När jag träffade honom några år senare var han lika fräsch.

Läs mer: Efterlysning: Är du en trotjänare?

Vad är det som är så speciellt med att processa i AD?

– AD är en slags hemmaplan med en bra och trevlig stämning i rättssalen. Hur mycket man än förbereder sig så kan man inte förutse allt som händer i rättssalen. Det är mycket dramatik där. Jag har varit med om att både vittnen och parter har glömt allt vad de skulle säga i förhören. Det är fascinerande.

Och numera processar du inte själv utan stöttar kollegerna på LO-TCO Rättsskydd?

– Ja, jag tillfrågas av kolleger som vill ha mina råd och bolla juridiska problem med mig. Sedan håller jag på med utredningsuppdrag. Senast var jag med och skrev en skrift för TCO om hur man motverkar sexuella trakasserier. Och så har jag skrivit fackböcker regelbundet.

Din långa erfarenhet måste vara värdefull.

– Ja, det har jag insett först på senare år att jag faktiskt var med redan då Arne Geijer var ordförande i LO och jag träffade fantastiska fackföreningsmänniskor som var med redan på 20-talet.

Har du också bytt jobb? Mejla redaktionen.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen