Guldklockan: Darko Davidovic, förbundsjurist på IF Metall

2018-06-21 00:00 Jonna Söderqvist  
Foto: Linda Haakansson

GULDKLOCKAN. Han har jobbar för IF Metall i 17 år, varav de senaste sju som förbundsjurist.

Du har jobbat på IF Metall i 17 år. Hur hamnade du där?

– Jag började jobba som elektriker på Volvo. Jag blev lokalt fackligt aktiv, pluggade till jurist och fick för 17 år sedan ett erbjudande som central förhandlingsombudsman på förbundet. För sju år sedan blev jag förbunds­jurist.

Vad är du mest stolt över?

– Arbetet med tvistelösningsmekanismen. Vår modell ska fungera genom saklig förhandling. Problemet är att det blir för mycket juridik i förhandlingar. En förhandling handlar inte om rätt och fel, om paragrafer. Det finns inget problem som inte går att lösa. Den inställningen har drivit min fackliga karriär. Gå in i ett rum med ett problem och gå ut ur rummet med ett löst problem. Det är inte tänkt att någon annan ska lösa din tvist.

– I dag har förbundet mycket färre mål i Arbets­domstolen.

Du kallar dig vinnarskalle. Vad menar du med det?

– Jag tycker inte om att sitta i en situation där jag inte kan frågan, det är viktigt att veta och kunna. Ända sedan början av 2000-talet har jag varit med på varenda riksavtalsförhandling, bearbetat texterna i våra kollektiv­avtal och diskuterat grunderna till dem. Det är en lyx.

Vad är det bästa i jobbet?

– Jag får processa, ge råd i centrala tvister och får åka ut och tvista själv ibland. Jag har deltagit i den statliga utredningen om kort­tidsarbeten och i utarbetningen av förslaget i hamnkonfliktfrågan. Jag håller kurser i avancerad förhandlingsteknik. Jag får alla bitarna.

– Jag älskar verkligen mitt jobb, att företräda medlemmarna. Det hade jag aldrig kunnat säga i dag om mina arbetskompisar på Volvo inte hade gett mig förtroendet att bli deras skydds­ombud och kontaktombud. Tack vare dem kom jag in på den här banan. Man får aldrig glömma bort var man kommer ifrån.

Jonna Söderqvist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna