Hallands hamnar bryter med Hamnarbetarförbundet

2018-03-14 16:59 Karin Nilsson  
Eskil Rönér, förbundsordförande för Hamnarbetarförbundet.

Hallands hamnar slutar att samverka med Svenska Hamnarbetarförbundet. Det betyder att majoriteten av de hamnanställda saknar fackligt inflytande, rapporterar SVT.

Inte rätt till fackligt arbete på arbetstid och valda skyddsombud som saknar inflytande på arbetsplatsen. Det blir konsekvensen av att Hallands hamnar nu slutar att samverka med Svenska Hamnarbetarförbundet, enligt SVT Nyheter Halland.

Svenska Hamnarbetarförbundet kommenterar beslutet på Facebook:

”Sveriges Hamnars policy som innebär att alla medlemsföretag ska avsluta sin samverkan med Hamnarbetarförbundet är nu på gång att implementeras i Halmstad. Det kommer få stora negativa konsekvenser för arbetsmiljöarbetet och hamnarbetarnas möjligheter att påverka sin arbetssituation.”

Vd:n för Hallands hamnar bekräftar för SVT Halland att de nu följer arbetsgivarorganisationen, Sveriges hamnars policy, men vill inte kommentera beslutet.

Enligt Joakim Ärlund, vd:n på Sveriges Hamnar, handlar policyn om en anpassning till vad som gäller på den svenska arbetsmarknaden.

Det här handlar om att vi i Sveriges Hamnar ska följa lagen och den gör en klar distinktion mellan fackförbund som har kollektivavtal och fackförbund som saknar kollektivavtal, säger Joakim Ärlund till Arbetsmarknadsnytt.

Joakim Ärlund tillägger till tidningen att det inte är hamnkonflikten i Göteborg som sprider sig.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna