Arbetsrätt

Hans fetma var inte tillräcklig

Karsten Kaltolft vill egentligen inte klassa sig själv som funktionshindrad, utan anser att han kunde utföra sina arbetsuppgifter som förskollärare utan problem. I dag arbetar han som lastbilschaufför. Foto: Christer Holte
Karsten Kaltoft var övertygad om att det var hans fetma som avgjort att just han måste sluta hos Billunds kommun. Foto: Christer Holte

Karsten Kaltoft fick visserligen rätt i EU-domstolen. Fetma kan vara ett funktionshinder som omfattas av EU:s regler om likabehandling. Men så fet var han inte, avgjorde den danska domstolen nyligen.

Publicerad

Det finns visserligen ingen allmän princip mot diskriminering på grund av fetma i EU:s regler. Men fetma kan vara ett funktionshinder i likabehandlingsdirektivets mening. Det svaret fick det danska fackförbundet FOA från EU-domstolen i december 2014. Därefter blev det den danska domstolens sak att avgöra om Karsten Kaltoft led av en så svår fetma att den kunde vara ett funktionshinder.

Det gjorde han inte, kom Retten i Kolding nyligen fram till, enligt Kerstin Ahlberg i det nordiska nyhetsbrevet EU & arbetsrätt. Hon skriver:

"Han hade ju arbetat heltid i kommunen i fjorton år trots att han aldrig vägt mindre än 160 kilo, och några anpassningsåtgärder hade aldrig förts på tal."

Inte heller visade hans läkarintyg att han led av några fysiska eller psykiska skador på grund av övervikten, som hade hindrat honom att utföra sitt arbete på samma sätt som andra dagbarnvårdare.

På ståenden om att han skulle ha haft svårt att knyta barnens skor tillbakavisade Karten Kartoft själv tidigare:

– Det stämmer inte. Det finns säkert jobb som inte går att göra om man är för stor, men jag kunde utföra alla mina arbetsuppgifter, sade han till Lag & Avtal i augusti 2014.

Karsten Kaltoft var dock övertygad om att det var hans fetma som avgjort att just han måste sluta hos Billunds kommun. Hans chef hade sagt något om att hans vikt var ett problem, när han sades upp på grund av arbetsbrist hösten 2010.

Men, den danska domstolen friar hans arbetsgivare. Uppsägningen följde kollektivavtalets regler, arbetsbristen kommunen hänvisade till var verklig och facket hade inte lyckats visa att fetman var ett funktionshinder. Därför får Karsten Kaltoft inget skadestånd, skriver EU & arbetsrätt.

Domen

Domen från Retten i Kolding i Danmark meddelades den 31 mars 2016, mål BS-1042/2011.

källa: EU & arbetsrätt