"Jag är ingen hypnotisör"

2010-05-17 14:01 Mattias Davidsson  

Domaren Inga Åkerlund är den högst rankade kvinnan på listan. Det beror på Lavaldomen. Nu har hon ett tiotal mål kvar att döma i.

Under den gångna tolvmånadersperioden är Lavalmålets avslutande dom från den 2 december den mest tongivande arbetsrättsliga händelsen. Domen har fått blandad kritik. På samma sätt har de som valt Inga Åkerlund som inflytelserik inom arbetsrätten mycket olika utgångspunkter:

"Hon dömde i Lavalmålet och sökte då inte applåder från något håll, utan bara en rättslig lösning som leder framåt. Väldigt självständig som domare. Står verkligen ovanför parterna" säger en obunden bedömare.

Men en annan opartisk arbetsrättare fäller följande omdöme:

"Jag väljer Inga Åkerlund. Lavaldomen tävlar om att vara den sämsta domen i Arbetsdomstolens historia, men den har naturligtvis stor betydelse."

Inga Åkerlund säger att hon fått lottat på rotel 4, som hon är ordförande i, ett antal mål som rör kontroversiella ämnen och som har upprört vissa på den fackliga sidan.

- Eftersom det varit domar som gått den fackliga sidan emot.

Lavalmålet är det mest uppmärksammade målet på mycket länge, men det är inget som stört rättsprocessen, tycker hon.

- Det var mycket som var nytt och kontroversiellt. Men jag kan inte säga att uppmärksamheten stört. Jag har iakttagit debatten och den har inte rört vår självständiga tolkning.

Att hon som domare bedöms ha inflytande är en självklarhet, menar hon.

- I synnerhet på Arbetsdomstolen som är sista instans. Det är viktigt vad jag gör och att jag inte slarvar till det. Samtidigt kan jag inte förneka att det är tillfredställande att det jag gör har betydelse. Skulle jag ha suttit här i tolv år och dömt utan att det innebar något inflytande över något, hade det varit väldigt tråkigt.

Ansvar kan vara tungt att bära?

- Ja, det kan det vara. Det är en utmaning och ett jobb ska innehålla utmaningar, tycker jag. Visst är det jobbigt att komma fram till saker som man inser att alla inte kommer att vara nöjda med. Men det är vår uppgift att faktiskt ta ställning och ge besked i viktiga frågor.

Inga Åkerlund beskrevs nyligen av tidningen Dagens Arbete som "domaren som sätter skräck i facket". Arbetsdomstolens rotel 4 dömer enligt tidningen till arbetsgivarsidans fördel i högre grad än domstolen som helhet.

Ifrågasättandet av Inga Åkerlund är unikt. Själv avvisar hon bestämt alla anklagelser.

- Jag är förvånad att vissa tar sig för att dra fram mig som person. Jag kunde förstå om man angrep Arbetsdomstolens dömande eller om man var besviken över en dom i ett kontroversiellt mål. Men att man angriper mig som person förvånar mig faktiskt.

Hon betonar att hon inte dömer ensam utan tillsammans med sex ledamöter.

- Jag har inte dömt ensam i ett enda mål. Vi sitter ju sju stycken och jag är ingen hypnotisör.

Snart går Inga Åkerlund in i ett nytt skede av livet. Till hösten väntar pensionen. Då har hon varit domare i Arbetsdomstolen sedan 1998. Hon räknar med att döma i ett tiotal mål till.

Inför detta hyser hon dubbla känslor.

- Jag kommer att sakna arbetet, men tolv år är en lång tid. Alla mål innehåller inte utmaningar eller stimulerande rättsfrågor. Det här jobbet innebär som alla andra jobb en hel del rutin.

Bra på dansa polska

Namn: Inga Åkerlund
Ålder: Fyller 65 i maj
Bor: Uppsala
Familj: Sambo, två vuxna barn samt två barnbarn
Fritidsintressen: Många, som ofta kretsar kring natur och kultur.
Dold talang: Rätt så bra på att dansa polska. Eller har varit rätt så bra; man måste öva. I synnerhet vissa dalpolskor.

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Arbetsrätt