Jobbet var hennes – tills hon tog på sig slöjan

2013-09-16 10:16 Elisabet Örnerborg  

Den unga kvinnans kontakter med ägaren till godisbutiken hade varit positiva. Men när hon kom dit i slöja för att provjobba var det nobben.<br>- Jag började bära slöja för en och en halv månad sedan. Jag trodde inte det skulle vara något problem, säger den arbetssökande till SVT.

Butiksägaren hade träffat den arbetssökande kvinnan tidigare men då bar hon inte slöja. De sågs inte när de kom överens om att den arbetssökande skulle få provjobba. Men något provjobb blev det inte. Butiksägaren frågade om hon var beredd att ta av sig sjalen, när svaret blev nej så var det inte tal om något jobb.

- Det känns jättedåligt och orättvist. Jag vet att jag hade gjort ett jättebra jobb. Jag är född i Sverige och pratar flytande svenska. Hur jag presterar har ingenting med vad jag har på huvudet att göra, säger hon till Sveriges Television.

Butiksägaren kände sig lurad. De hade haft kontakt flera gånger och då hade kvinnan inte burit slöja. Butiksägaren sade sig vilja ha en neutral miljö i sin butik för att inte utesluta någon.

På Diskrimineringsbyrån i Uppsala säger verksamhetschef Lina Gidlund till SVT att hon tycker att det handlar om diskriminering.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna