Arbetsrätt

Journalistförbundet stämmer Svenska Dagbladet

Jonas Nordling Foto: Jörgen Appelgren

Journalistförbundet stämmer Svenska Dagbladet och Medieföretagen för diskriminering av bemanningsanställd. Den gravida medlemmen fick inte förlängt.<br>- Ett solklart fall av diskriminering, säger SJF-ordföranden i ett pressmeddelande.

Publicerad

På torsdagen lämnade Journalistförbundet in stämningsansökan till Arbetsdomstolen. Här framgår att kvinnan sa till SvD att hon var gravid i maj månad. I juni fick hon besked av morgontidningen att det inte längre var aktuellt med en förlängning. Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet, säger i ett pressmeddelande att det för honom känns som ett solklart fall av diskriminering.

- Vår medlem har nekats förlängning av sitt uppdrag på grund av att hon varit gravid, säger Jonas Nordling, och vidare:

- Det är i praktiken kundföretaget som väljer vem som ska hyras ut från bemanningsbolaget. Och med den ändrade diskrimineringslagstiftningen så är det Svenska Dagbladet som ska hållas ansvarigt snarare än bemanningsföretaget.

Journalistförbundet kräver att Svenska Dagbladet ska betala diskrimineringsersättning och ekonomiskt skadestånd till medlemmen.

- Svenska Dagbladet diskriminerar aldrig sina journalister, säger tidningens informationschef Björn Hygstedt till Journalisten.se.