Arbetsrätt

Kallades ”stupid” - blev inte diskriminerad

Svetsaren med nigerianskt ursprung fick sin lunch slängd i soporna och kallades för smeknamn som Mogadishu och " Koko Stupid". Arbetsgivaren ska även ha tvingat svetsaren att göra en extra läkarkontroll för att säkerställa att han inte hade någon "allvarlig sjukdom". Byggnads stämde arbetsgivaren för diskriminering. Men Arbetsdomstolen anser inte att förbundet har tillräckligt på fötterna för en fällande dom.

Publicerad

Svetsaren anställdes på bolaget IPL Skandinavien i Varberg 2006 och jobbade sedan flera år med svetsarbeten inne på kärnkraftverket vid Ringhals. Då visade en läkarundersökning att svetsaren hade låga blodvärden. Han fick då inte längre jobba kvar inne på kärnkraftverket utan omplacerades till bolagets verkstad i Varberg.

Byggnads hävdade i stämningsansökan att arbetsgivaren krävt att svetsaren skulle göra en extra hälsokontroll för att säkerställa att han inte drabbats av någon "allvarlig sjukdom". Rykten började, enligt Byggnads, spridas på arbetsplatsen om att svetsaren hade hiv. Arbetsgivaren ska därför ha krävt den extra läkarkontrollen. Det visade sig dock att svetsaren var helt frisk. Men enligt Byggnads har svetsaren under flera års tid tvingats utstå trakasserier och mobbning på sin arbetsplats. De började redan något år efter att han anställdes och ska sedan ha fortsatt år efter år. Svetsaren ska enligt Byggnads bland annat ha kallats olika smeknamn och tvingats hålla sig till ordningsregler som bara gällde för honom. Byggnads ansåg att arbetsgivaren inte gjort något åt situationen trots att bolaget kände till vad som pågick. Byggnads menade att förflyttningen av svetsaren också var en del av diskrimineringen eftersom han fick mindre kvalificerade arbetsuppgifter än tidigare. När han sedan sjukskrevs levde arbetsgivaren inte upp till sina skyldigheter när det gäller rehabiliteringen, hävdade Byggnads.

Men Arbetsdomstolen ger arbetsgivaren stöd på punkt efter punkt. Domstolen fastslår att Byggnads inte lyckats visa att bolaget kände till att svetsaren kände sig utsatt för trakasserier. Även om svetsaren kan ha blivit utsatt för trakasserier har arbetsledaren gett ett trovärdigt intryck när han förnekat vetskap om svetsarens smeknamn tycker Arbetsdomstolen. Byggnads lyckades inte heller styrka påståendet om att arbetsgivaren skulle ha krävt att svetsaren skulle genomgå en extra läkarundersökning. Eftersom svetsaren inte fick arbeta på kärnkraftverket på grund av sina dåliga blodvärden kan bolaget inte heller klandras för förflyttningen, anser Arbetsdomstolen.