Arbetsrätt

Kan jag sparkas om jag snusar?

Expertpanelen består av Kent Brorsson, Dan Holke och Pia Attoff.

Kommunen har förbjudit alla anställda att snusa på jobbet. Kan jag få sparken om jag snusar i alla fall?

Publicerad

<p>EXPERTSVAR: Genom anställningsavtalet uppkommer ett antal rättigheter och skyldigheter för både arbetsgivaren och arbetstagaren. Grundläggande är att arbetsgivaren har en rätt att leda och fördela arbetet. I kraft av denna arbetsledningsrätt kan arbetsgivaren ge instruktioner för hur arbetet skall organiseras och utföras, utfärda ordningsföreskrifter och ange vad som i övrigt skall gälla på arbetsplatsen.</p> <p>Arbetsgivarens arbetsledningsrätt har vissa begränsningar som följer av anställningsavtalet, kollektivavtal och den arbetsrättsliga lagstiftningen. Gränserna för arbetsledningsrätten ställs normalt på sin spets först när arbetstagaren vägrar följa arbetsgivarens instruktioner och förhållningsregler.

Frågan blir vilka möjligheter arbetsgivaren har att i den situationen säga upp eller omplacera arbetstagaren. Uppsägning av en arbetstagare kan enligt anställningsskyddslagen endast ske om det föreligger saklig grund. När det gäller omplacering av personliga skäl krävs enligt Arbetsdomstolens praxis att arbetsgivaren kan visa på godtagbara skäl för omplaceringen om den är särskilt ingripande. </p> <p>Vid bedömningen om det föreligger saklig grund för uppsägning eller godtagbara skäl för en ingripande omplacering måste man göra en avvägning mellan arbetsgivarens intresse av att säga upp eller omplacera arbetstagaren och arbetstagarens intresse av att få behålla anställningen.

I det aktuella fallet har arbetsgivaren infört ett generellt snusförbud på arbetsplatsen. Arbetsgivarens skäl för att införa detta förbud ska ställas mot arbetstagarens intresse av skydd för intrång i den personliga sfären.

För att arbetsgivaren skall kunna säga upp eller vidta en ingripande omplacering av en arbetstagare som vägrar att respektera förbudet att snusa krävs att arbetsgivaren kan visa att förbudet är av väsentlig betydelse för arbetsgivarens verksamhet.

Det krävs också att arbetsgivarens intresse i detta sammanhang väger tyngre än arbetstagarens. Motsvarande intresseavvägning bör göras när det gäller andra liknade frågor, till exempel sådana som har att göra med arbetstagarens klädsel.</p> <p>När det gäller den aktuella frågan framgår inte vilka skäl arbetsgivaren har för att införa ett förbud att snusa på arbetet. Det går därför inte att bedöma om det skulle vara saklig grund att säga upp en arbetstagare som vägrar att rätta sig efter förbudet. </p> <p>Slutligen bör observeras att krav på att arbetstagaren skall ha viss klädsel, förbud mot viss klädsel eller liknade ibland måste bedömas enligt reglerna i diskrimineringslagen, till exempel när det gäller frågor om etnisk diskriminering eller diskriminering på grund av religion eller annan trosuppfattning.</p>  <p>Kent Brorsson, Chefsjurist, Energiföretagens Arbetsgivareförening (EFA).</p> <p>Dan Holke, VD, LO-TCO Rättsskydd.</p> <p>Pia Attoff, Advokat, Attoff & Dahlgren.</p>