Arbetsrätt

Kärlekspolicy saknar arbetsrättslig grund

Den som drabbas av kärlek på jobbet kan alltså rent rättsligt inte få sparken av det skälet. Däremot kan en av de inblandade bli omplacerad. Foto: Alamy/Alloverpress
Åsa Erlandsson, arbetsrättsadvokat på Setterwalls advokatbyrå.
Minst var fjärde läkare är ihop med en läkare. Läs mer om vilka yrkesgrupper som finner kärleken på jobbet (klicka för större grafik).

Den ena omplaceras. Det innebär många företags policy om kärlek. Men har en sådan policy någon arbetsrättslig bäring? Svar: Nej.

Publicerad

Även om det inte finns någon direkt arbetsrättslig bäring i riktlinjer eller en policy om nära relationer på jobbet anser Åsa Erlandsson, arbetsrättsadvokat på Setterwalls advokatbyrå, att de kan ha en poäng. Att införa en policy innebär att frågan blir ordentligt diskuterad på företaget, innan en känslig situation uppstår. Det som brukar stå i dokumenten är något om att det är olämpligt att chefer är tillsammans med sina underordnade.

– Det går inte att avtala om saklig grund för uppsägning. Men om arbetsgivaren före införandet av policyn haft en diskussion med de anställda tror jag att den ändå kan bli ett dokument som medarbetarna lever efter. Arbetsgivaren kan skapa en förståelse för att sådana situationer inte skulle vara lämpliga, säger Åsa Erlandsson.

Den som drabbas av kärlek på jobbet kan alltså rent rättsligt inte få sparken av det skälet. Däremot kan en omplacering bli aktuell. Samtidigt finns det regler att hålla sig till även för omplaceringar.

– De reglerna gäller framför en eventuell företagspolicy, säger Åsa Erlandsson.

När hon läser igenom Systembolagets riktlinjer om nära relationer på jobbet tycker hon att den är ett fint exempel på det hon just har sagt.

– De ser till ytan mest ut att handla om vad som gäller vid anställning. Då är det juridiskt inga problem att ta hänsyn till relationer, det vill säga att vara restriktiv på det sätt som Systembolaget är. Men genom en liten hänvisning i slutet sägs riktlinjerna gälla på motsvarande sätt när ett nytt förhållande etablerats, när kärlek på jobbet uppstått. Och då sägs det ju uttryckligen att hänsyn självklart måste tas till anställningsskyddsreglerna, säger Åsa Erlandsson.

Det är just det som är hennes poäng: tvingande regler om anställningsskydd kommer att gå före en eventuell policy, oavsett vad som står där, om parterna inte frivilligt kan enas om annat i en uppkommen situation.

– Med det sagt ser jag självklart fördelarna i att man låter de anställda ta del av en policy som denna – man skapar förståelse för problematiken och hur den bör lösas. Men i slutändan, om man inte kommer någon vart frivilligt, då kan man inte säga att policyn gäller. Precis som Systembolaget skriver måste i stället hänsyn tas till anställningsskyddsreglerna, säger hon. Lena Gunnars

Kända par som träffats på jobbet

DISKUTERA: Innan du inför policyn, diskutera igenom innehållet med de anställda och låt dem komma med feedback. Det ger policyn en förankring på arbetsplatsen.

BEROENDEFÖRHÅLLANDE: Var inte alltför kategorisk. Ingen situation är den andra lik. Tryck på saker som det olämpliga i att personer som står i beroendeställning till varandra är kärlekspar. Framhåll att du som arbetsgivare förbehåller dig rätten att undersöka möjligheterna till omplacering i sådana eventuella fall.

TÄNK TILL FÖRE: Tänk på att policyn inte gäller som något direkt rättsligt dokument, men den kan ändå vara till nytta. Framtagandet av en policy gör att ni på företaget tvingas diskutera igenom ämnet ordentligt – innan frågan blivit het.

Källa: Åsa Erlandsson Setterwalls advokatbyrå

  • Utrikesminister Carl Bildt och Anna-Maria Corazza, (M) ledamot i Europaparlamentet, möttes under ett uppdrag i Bosnien.
  • Åke Svensson och Helena Stålnert – dåvarande vd respektive kommunikationschef/vice vd på Saab. ”Vi tvingades bli offentliga med får relation i ett mycket tidigare skede än om vi hade träffats i ett annat sammanhang. Det fanns inte utrymme för att pröva sig fram som man normalt gör”, sa Helena i tidningen Chef. Det var heller ingen tvekan om att de inte kunde jobba kvar tillsammans. Åke Svensson stannade, Helena Stålnert slutade.
  • Erik Åsbrink och Ylva Johansson, dåvarande finans- respektive skolminister blev ett par. Strax därefter lämnade Ylva regeringen. "Med anledning av mångas frågor vill vi offentligt bekräfta att vi är kära i varandra", skrev de i ett numer klassiskt pressmeddelande.

 

...ibland blir det mer uppmärksammat

Bill Clinton och Monica Lewinsky – ett praktexempel på när kärlek på jobbet blir komplicerat. Slutade med riksrättsprocess mot Clinton.