Kollektivavtal ger lärlingar <br/> bättre anställningsskydd

2010-01-15 10:07 Elisabet Örnerborg  

Fackförbundet GS och Trä- och Möbelindustriförbundet har kommit överens om att låta lärlingar och elever under utbildning bilda en egen turordningskrets under tiden de gör praktik.

Det nya kollektivavtalet innebär att lärlingar och elever under utbildning har ett starkare anställningsskydd i det fall trä- och möbelföretaget de anställts i skulle drabbas av arbetsbrist. Då ska lärlingen och eleven ingå i en egen turordningskrets. Och den ska vara fredad såvida inte även handledarna sägs upp. Det förklarar GSfackets andre ordförande Tommy Andersson.

- Men man kan inte bara kalla någon för lärling, säger han.

Vem som är lärling eller elev finns reglerat i parternas utbildningsavtal. Lärlingen ska följa en yrkesplan och eleven ska alltså vara under utbildning och företaget ska tillhandahålla handledare.

- Anledningen till att vi tecknat det här kollektivavtalet är att det finns ett framtida rekryteringsbehov, säger Tommy Andersson.

Det är ingen stor grupp vi talar om, menar han. Men det är viktigt att de kan känna sig trygga i att kunna fullfölja sin utbildning. Särställningen i förhållande till anställningsskyddslagen upphör dock när lärlingstiden eller elevtiden har gått ut.

- Den egna turordningskretsen gäller bara under utbildningsperioden.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna