Konflikten i Härnösands stift kan avgöras i dag

2020-10-13 11:32 Tiina Demargne  

I dag kan biskopens framtid vid Härnösands stift avgöras. Det finns sedan flera år en djupgående konflikt.

Som Lag & Avtals systertidning Arbetarskydd berättat har svenska kyrkans skyddsombud vänt sig till Arbetsmiljöverket och krävt att en oberoende konsult kopplas in. Anställda har berättat för skyddsombudet att de känner sig otrygga, att de blivit hotade med repressalier och att vissa anställda särbehandlas negativt eller positivt.

Nu berättar DN att stiftstyrelsen uppmanar Härnösands biskop Eva Nordung Byström att avgå och hänvisar till samarbetsproblem. Enligt ett av skyddsombuden har styrelsen och biskopen haft samarbetsproblem sedan dag ett.

– Det här är djupt smärtsamt och problematiskt för de inblandade. Oavsett vilken lösning krisen får har det blivit tydligt att det framöver behövs en annan anställningsordning för att kunna hantera en liknande situation väl. Det är väldigt konstigt att en styrelse ensam ska äga makten att avsluta en biskops anställning, det rimmar dåligt med biskopsrollen och med att vi har en så komplex process för att få en biskop på plats, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Läs mer: Förhandlingarna om biskopens framtid har pausats

Biskopen Eva Nordung Byström tillträdde för snart sex år sedan. Tiden har präglats av samarbetssvårigheter, men samtliga som DN talat med har svårt att svara på exakt vad problemen bottnar i. Hon har stöd bland präster, diakoner och antagna kandidater i stiftet och är i dagsläget sjukskriven.

Biskopen och stiftsstyrelsen möts i dag, tisdag, för att diskutera hennes anställning.

Svenska kyrkans rättschef Maria Lundqvist Norling bekräftar för DN att stiftsstyrelsen har möjlighet att säga upp biskopen:

– Om det blir tvist går det till Arbetsdomstolen, har hon tidigare uppgett för tidningen.

Enligt Maria Lundqvist Norling har ingen biskop sagts upp sedan den nya kyrkoordningen kom för 20 år sedan.

– Den enda situation som liknar det här är ett ärende i Växjö för några år sedan, men där träffade man en överenskommelse i stället, säger hon i intervjun.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen