Arbetsrätt

Kurt Junesjö: Står upp för rättvisan

Den största delen av sitt anställda liv har Kurt Junesjö tillbringat på LO-TCO Rättsskydd: - Det var ett guldjobb. Ett jobb där man som jurist fick jobba med sin övertygelse, där man fick chansen att ge fri rättshjälp. Foto: Jörgen Appelgren

Arbetsrättens fula ankunge. Så kallar Kurt Junesjö sig själv. - Juristerna lever i en ankdamm där alla känner varandra.

Publicerad Uppdaterad

Läser dansk deckarduo

Namn: Kurt Junesjö.

Ålder: 71 år.

Familj: Fru, tre vuxna barn och tre barnbarn.

Bor: Bostadsrätt i Bagarmossen i södra Stockholm

Karriär: Efter juristexamen, några år på Arbetsgivarverket, därefter statens personalnämnd, sedan 28 år på LO-TCO Rättsskydd, nu konsult.

Läser: Mest deckare, gärna på originalspråket. Just nu den i Sverige ganska okända danska författarduon Lotten och Sören Hammers Svinehunde.

Kurt Junesjö skräder inte orden och han har inte svårt att hitta dem.

Han startade sin hemsida för tjugo år sedan för att kunna få ut protesterna mot förslagen att inskränka strejkrätten. Där fortsätter han att kommentera domar och domare i Arbetsdomstolen, utredningsförslag, lagar och avtal. För även om han är bekymrad över sakernas tillstånd, så har han inte slutat att försöka förändra.

- Just nu samlar jag ihop material till en instruktionsbok för Transports lokala fack. Tidigare har jag gjort samma sak för andra LO-förbund.

Kurt Junesjö tycker inte att han har passat in i det juridiska etablissemanget. Han anser att de flesta jurister är konservativa, själv betecknar han sig som vänster.

- Juristerna simmar runt i sin ankdamm, ovilliga att gå utanför sin yrkesroll.

- Jag ser inte juridiken som det enda medlet för att ändra verkligheten. I mitt sista mål i Arbetsdomstolen sa jag "ni kan döma som ni vill, dömer ni fel, ska vi se till av vi får det här ändå i nästa avtalsrörelse". Och så blev det.

Målet, som gällde vilken bostadsstandard elektriker ute på jobb måste acceptera, förlorade han, men i Elektrikerförbundets avtal ingår numera krav på hotellstandard.

Kurt Junesjö tror att han har retat många i sina försök att ändra det som han tyckt varit fel, att han har setts som en kuf.

- Att begära en miljon i skadestånd för uppsägningen av Kjell Erik Karlsson på Värö Bruk föll utanför ramarna. Det var förstås ur juridisk synpunkt fel, men jag gjorde det för att få publicitet och stoppa utköp.

Och det lyckades. Inte nog med att han vann målet, Kjell Erik Karlsson fick tillbaka jobbet också och jobbade kvar till pensionen.

- Det enda han gjort var att utnyttja sin yttrandefrihet.

Kurt Junesjö tycker att AD är en utomordentlig domstol för att få hjälp att tolka avtal och i mål om uppsägningar och avskedanden. Men i de nya målen som gäller personlig integritet, mänskliga rättigheter och diskriminering är domstolen en ankdamm utan kontakt med övriga samhället.

Den största delen av sitt anställda liv har Kurt Junesjö tillbringat på LO-TCO Rättsskydd:

- Det var ett guldjobb. Ett jobb där man som jurist fick jobba med sin övertygelse, där man fick chansen att ge fri rättshjälp.

Parallellt med jobbet där har han tillsammans med andra försökt hindra försämringar för facket och medlemmarna. Den första av de tre viktigaste sakerna han har gjort, är att vara en av konstruktörerna bakom LO:s bemanningsavtal. Han är också nöjd med att ha varit med och ordnat att LO har kontroll över avgifterna för tilläggspensionerna. Att ha sett till att det blev känt att viktiga delar av strejkrätten höll på att säljas ut i huvudavtalsförhandlingarna, ser han som betydelsefullt.

Att facket förlorar medlemmar tycker inte Kurt Junesjö är konstigt:

- Man får inte medlemmar om man inte levererar påtagliga resultat. Det räcker inte med några få procent i löneökningar. Men att fixa att småbarnsföräldrar slipper traktamentsarbete, det skulle kunna locka.

Kurt Junesjö är medveten om att detta skulle vara ett ingrepp i arbetsgivarnas arbetsledningsrätt och att det kan krävas en strejk för att få igenom en sådan ändring.

- Strejken är ju det enda verksamma medlet facket har för att förändra verkligheten.