Kvinnor slutar få lön klockan 15.51

2012-03-08 10:45 Lena Gunnars  

Män har betalt till klockan 17. Kvinnor till 15:51. Nya 15:51-rörelsen tänker inte ge sig förrän kvinnorna får lika mycket lön.

Sveriges Kvinnolobby är initiativtagare till rörelsen som flera fackliga förbund, kvinnoorganisationer och partipolitiska kvinnoförbund gått samman i för att sätta fokus på skillnaderna mellan mäns och kvinnors löner.

I en debattartikel på SvD;s brännpunkt lyfter den fram att kvinnors ingångslöner sätts lägre än mäns för i princip alla typer av arbeten och att skillnaden ökar med åren. Rörelsen passar på att slå hål på myten att kvinnor mest arbetar i offentlig sektor.

Nära 52 procent av den kvinnliga arbetskraften är privatanställda enligt artikelförfattarna. Dessutom är löneskillnaderna mellan kvinnor och män minst i kommunal sektor. Runt 34 procent av den kvinnliga arbetskraften är deltidare på grund av att deras arbeten är organiserade så.

Artikelförfattarna slår fast att tillgången till heltider är en förutsättning för kvinnors ekonomiska självständighet och att 76 procent av föräldraförsäkringen tas ut av kvinnor. Men att gå ner i arbetstid för att vårda föräldrarna och barnen får konsekvenser för kvinnorna hela livet hävdar artikelförfattarna;

"Den som väljer att arbeta deltid från 40-års ålder kan få sin pension sänkt med 25 procent" skriver de. Initiativtagarna bakom 15:51-rörelsen lovar att driva lönefrågan tills även kvinnor får betalt mellan klockan 15:51 och 17.

Förutom fackliga organisationer som LO och Akademikerförbundet SSR är även organisationer som Internationella kvinnoförbundet IKF, Centerkvinnorna, kristdemokratiska kvinnoförbundet, Gröna kvinnor, Fredrika Bremerförbundet Feministiskt Initiativ en del av 15:51 rörelsen.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen