Arbetsrätt

Lagförslag: Strejkbrytare ska kunna hyras in

Henrik Bäckström Foto: Scanpix

Bemanningsanställda ska kunna ta över arbetsuppgifter när den ordinarie personalen går ut i strejk. Den brittiska regeringens förslag oroar även den svenska bemanningsbranschen.<br/> -Det här är inte något vi stödjer, inte vår systerorganisation i Storbritannien heller, säger Henrik Bäckström, Bemanningsföretagens vd.

Publicerad

I Sverige har Bemanningsföretagen kommit överens med sina fackliga motparter om att skriva in en neutralitetsregel i kollektivavtalen.

-När kunden har en konflikt med sina fackliga motparter ska vi hålla oss neutrala, varken öka eller minska det pågående uppdraget. Bemanningsföretaget går aldrig in och tecknar ett nytt uppdrag då.

En liknande policy som finns i de svenska kollektivavtalen för bemanningsanställda finns det också på europeisk och global nivå. FN-organet ILO har en konvention med samma resonemang, ILO-konventionen 181.

Den brittiska regeringen vill skärpa reglerna för hur facken ska få strejka på flera sätt:

Att fler än i dag måste ha röstat för strejken för att den ska vara laglig.

Att varseltiden ska öka från sju till 14 dagar.

Att strejkvakter ska få böta upp till motsvarande 200 000 kronor (20 000 pund) om de inte bär det officiella strajkvaktsarmbandet.

Och att tillåta arbetsgivare att hyra in arbetare för att ersätta strejkande anställda.

De brittiska facken ser lagförslaget som ett ingrepp i demokratin på arbetsplatsen, enligt BBC News. Brittiska LO:s generalsekreterare Frances O'Grady har sagt att det här är den största attacken på fackföreningsrörelsen på 30 år.

Förslaget har kommit långt i den parlamentariska behandlingen. Det har gått igenom en så kallad första läsning i det brittiska parlamentets underhus. I dag måndag kommer förslaget tillbaka till underhuset och kan bli beslutat.

För Henrik Bäckström är det stora bekymret förslaget som ska ge kundföretagen möjlighet att ersätta strejkande med inhyrda. De inhyrda skulle med svenskt fackligt språkbruk kallas svartfötter och hamna i en väldigt utsatt position.

-Vår systerorganisation har frågat den brittiska regeringen hur de inhyrda ska kunna skyddas om förslaget går igenom, säger Henrik Bäckström.

Den brittiska bemanningsorganisationen har också frågat sin regering hur den tänker hantera frågan gentemot internationella organisationer och hur den brittiska bemanningsbranschens anseende ska kunna behållas.