Lagrådet: Bra att yttrandefriheten stärks

2009-10-22 11:40 Ann Norrby  

Alla repressalier mot offentliganställda som använder sin meddelarfrihet borde gå att bestraffa. Men regeringens förslag innebär ändå en förbättring jämfört med nuvarande ordning, anser lagrådet.

Enligt regeringens förslag till ändringar i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen ska statligt och kommunalt anställda utan risk för repressalier kunna använda sin meddelarfrihet. Men bara följderna avskedande, uppsägning, disciplinpåföljd och liknande ska kunna bestraffas.

Lagrådet tycker att det är principiellt tveksamt att inte göra alla repressalier förbjudna och skriver att ett förbud utan straff sägs vara som utan kniv utan blad. Regeringens motivering, att domstolarna inte bör belastas med bagatellmål, är inte den vanliga, påpekar lagrådet. Som exempel på när man anser att det är viktigt att fastställa var den undre gränsen går, nämns mutbrottslighet och misshandel.

Trots denna invändning, vill inte lagrådet avstyrka lagändringarna eftersom de förbättrar nuvarande ordning.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna