Arbetsrätt

Lärare gick över gränsen - la ut tentasvar på Facebook

Läraren lade ut det fyndiga svaret på sin Facebooksida. Det skulle han inte ha gjort, ansåg arbetsgivaren. Inlägget togs bort efter kritiska kommentarer och läraren beklagade det inträffade. Foto: Universal Images Group/REX

Läraren roades av elevens tentasvar och publicerade det på Facebook. Det borde han inte ha gjort, har arbetsgivaren kommit fram till.

Publicerad

Läraren vid Lunds tekniska högskola, LTH, la ut en bild på det avidentifierade svaret på Facebook och skrev: "Rättar tentor, och hittar denna pärla till svar."

Så lade läraren till en liten smiley, skriver Sydsvenskan.

LTH:s personalchef Sonja Melby fick vetskap om publiceringen via att brev. Därefter hade prefekten på den aktuella institutionen ett möte med läraren som uppgav att syftet inte var att hänga ut någon, utan bara visa upp ett "fyndigt" svar.

Nu har institutionen, enligt tidningen, beslutat att ordna ett seminarium för att diskutera etik och sociala medier. Alla anställda på institutionen ska informeras om att innehåll från tentor och studentuppgifter inte får publiceras.

"Gränslinjen mellan vad som tillhör den enskildes yttranderätt och vad som kan förväntas som professionellt agerande från en lärare behöver förtydligas", skriver Sonja Meiby, enligt Sydsvenskan.

Läs också: