”Las ger tillräckligt utrymme”

2011-09-29 10:42 Lena Gunnars  
Josefin Brink, Vänsterpartiet. Foto: Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

Rätten för arbetsgivare att undanta två personer från turordningsreglerna ska bort. Det anser Josefin Brink, V, ledamot i arbetsmarknadsutskottet.

– Undantagsregeln har inte lett till att fler nyanställs i små företag, fastslår hon.  

En riksdagsmajoritet bestående av Miljöpartiet, Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet beslutade år 2000 att arbetsgivare med högst tio anställda utan att ange skäl får undanta två personer från turordningslistan.

Men Josefin Brink kan inte se något skäl till att anställda i mindre företag ska ha sämre anställningsskydd än andra.

I en motion framhåller hon att undantagsregeln inte lett till fler nyanställningar i mindre företag. Hon menar att det redan före lagändringen var enkelt för arbetsgivare att göra lokala överenskommelser med facket om avtalsturlistor.

Josefin Brink föreslår därför att undantagsregeln tas bort ur lagen om anställningsskydd.

”Las ger, utan turordningsregeln, parterna tillräckligt utrymme att förhandla fram lösningar vid uppsägningar på grund av arbetsbrist som är både rättssäkra för den enskilde och motsvarar behoven på arbetsplatsen”, skriver hon med flera.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna