Arbetsrätt

”Las och ungdomsarbetslösheten måste diskuteras utifrån fakta”

– Vi ville svara på alla artiklar som varit i media där man på ett inte alltför djuplodande sätt säger att Las påverkar ungdomsarbetslösheten. Därför gjorde vi en seriös genomgång av statistiken, säger Eva Fagerberg, Akademikerförbundet SSR.

Publicerad

Då den senaste tidens påståenden i media om att anställningsskyddslagen leder till ungdomsarbetslöshet tycktes sakna underlag, bestämde sig Eva Fagerberg, förhandlingschef, och Ursula Berge samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR att ta reda på mera.

- Vi har seriöst gått igenom statistik från SCBs arbetskraftsundersökning och den specialbeställning från SCB vi hade beställt, säger Eva Fagerberg.

Resultatet presenterades i en debattartikel i Dagens Nyheter i går, måndag. Det visar att av de 150 000 unga mellan 15 och 25 år som är registrerade som arbetslösa är det bara mellan 1 och 10 procent som blivit av med jobbet på grund av personalinskränkningar. De flesta ungdomsarbetslösa har inte haft något jobb tidigare och kan alltså inte ha blivit av med jobbet på grund av Las. Av dem som verkligen haft ett jobb har hälften varit visstidsanställda och alltså inte heller berörts av lagen.

Av dem mellan 1 och 10 procent som faktiskt blivit av med sitt jobb på grund av driftsinskränkningar har en del förlorat jobbet för att företaget las ned och då har turordningsreglerna inte spelat någon roll. De återstående, som verkligen har förlorat jobbet på grund av turordningsreglerna, kan ha varit påtagligt mindre kvalificerade än sina äldre kolleger, något som inte är ovanligt när man är under 25 år, skriver debattörerna.

Men bara för att den direkta kopplingen mellan Las och ungdomsarbetslösheten inte finns kan det ju finnas andra problem med Las som behöver lösas, menar Fagerberg och Berge. Att arbetsgivare vittnar om att Las leder till att de inte vågar anställa för att de är rädda att inte kunna göra sig av med dem sen, finns det anledning att ta på allvar eftersom det är arbetsgivarna de facto som anställer. Vi från fackföreningsrörelsen måste vara öppna för att diskutera om var Las kan utvecklas, menar de. ”Men då måste vi vara ärliga med vilka problem Las skapar och vilka problem den inte skapar, utan i stället löser”, skriver Fagerberg och Berge.

- Vi är väl medvetna om att vi inte är de stora spelarna i avtalsrörelsen, förklarar Eva Fagerberg på väg till förhandlingar med Landstinget Dalarna.

Det hon och Akademikerförbundet SSR vill är att bidra med fakta i debatten.