Las-samtal inledda - oklar sluttid

2020-10-15 09:30 TT  
Martin Wästfelt, PTK:s förhandlingschef, anländer till Näringslivets hus där de återupptagna förhandlingarna om las-reglerna nu inleds. Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT

De återupptagna las-förhandlingarna är igång. På fredag eftermiddag kan ett besked komma om hur det går. – Vi kommer att göra vårt allra yttersta för att komma fram till en lösning, säger Martin Wästfelt, PTK:s förhandlingschef, på väg in till samtalen.

Förhandlingarna om de nya villkoren för arbetsrätten mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv inleddes på torsdagsmorgonen efter att ha legat på is i två veckor.

Först på plats till de inledande samtalen vid Svenskt Näringslivs kontor på Östermalm i Stockholm var Martin Wästfelt.

– Vår bedömning är att det är möjligt. Vi gör nu ett nytt försök att hitta en lösning.

Ingen sluttid

Kommentarerna i övrigt är i stort sett obefintliga, ingen vill yppa något. På eftermiddagen satt förhandlarna kvar hos Svenskt Näringsliv. Det är sagt att något slags besked ska komma tidigast klockan 13 på fredag. Men det finns ingen sluttid.

Det var natten till 1 oktober som förhandlingarna kraschade. För stor oenighet kring turordningsregler, anställningsskydd och omställning fick förhandlarna att packa ihop. Därmed landade frågan på politikernas bord och den utredning till lagförslag som finns framtagen. Las-bollen är brännhet, med politiskt storbråk och en regeringskris som yttersta konsekvens, varvid politikerna i alla läger därför snabbt erbjöd fack och arbetsgivare mer förhandlingstid

Läs mer: IF Metall om Las: Olika bekymmer i olika förbund

Under visst hemlighetsmakeri meddelade parterna i onsdags att förhandlingarna återupptas.

Inför de återupptagna förhandlingarna blev det stor tumult inom LO. Sex av 14 LO-förbund röstade vid ett extra styrelsemöte nej till att börja förhandla igen. De sex nejsägarna är kritiska till LO-ledningens hemlighetsmakeri och förtroendet för LO-topparna är rejält sargat.

– Förtroendet finns där, men är allvarligt skadat av det som hänt senaste dagarna, sade Sekos ordförande Valle Karlsson till TT i går.

Alice Nordevik/TT

Olle Lindström/TT

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna