Ledarna kritiska till skiljeförfaranden

2018-09-20 00:00 Mikael Kindbom  
Sara Kullgren.

– En arbetstagare har i princip inget att vinna på ett skiljeförfarande. Det säger Sara Kullgren, chefsjurist på Ledarna, vars medlemmar ofta hamnar i skiljeförfaranden.

Personer i ledande position har inte sällan en skiljeklausul i anställningsavtalet. Det innebär att en del av Ledarnas medlemmar inte får sina tvister prövade i Arbetsdomstolen utan i privata skiljeförfaranden.

Ledarna skulle hellre se att alla tvister avgjordes i Arbetsdomstolen. Sara Kullgren nämner några nackdelar med skiljeförfaranden:

Risken att betala för förfarandet kan bli ett hinder för en arbetstagare att driva process om till exempel en mindre lönefordran.

Skiljenämnden agerar mer fritt; de har färre förfaranderegler att följa och förfarandet är därför oförutsägbart.

Förhör hålls utan vittnes­ed, så det finns inte samma ”press” för förhörspersoner att tala sanning.

Läs mer: De löser tvister i hemliga rum

Domen blir inte vägledande för andra arbetsrättsliga tvister.

Sara Kullgren hävdar också att de valda skiljemännen är lojala med den part som valt dem. När det gäller hemlighetsmakeriet kring skiljeför­faranden säger Sara Kullgren:

– Att förfarandet inte är offentligt försämrar skyddet för arbetstagaren och ökar risken för godtyckliga domslut.

Verksamheten i skiljenämnden regleras i lag

Verksamheten i Skiljenämnden för arbetsmarknadsförsäkringar regleras genom skiljemannalagen och kollektivavtal mellan Svenskt Näringsliv, LO och PTK.

Skiljenämnden för arbets­marknads­för­säkringar ägs av arbetsmarknadens parter och avgör endast tvister som rör arbetsmarknadsförsäkringar.

Skiljeprocessen är i regel helt skriftlig och målet avgörs på handlingarna efter föredragning. Skiljedom meddelas vanligtvis inom 12 månader.

Det kostar 1 800 kronor att få ett ärende prövat i Skiljenämnden.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna