Arbetsrätt

LO vill göra upp om Las – trötta på pajkastning

”Debatten hamnar på en nivå som tenderar att sätta nya lågvattenmärken hela tiden”. Så skriver Per Bardh på Dagens Industris debattsida. Han bjuder in arbetsgivarna till intellektuellt skarpa resonemang.

Publicerad

Per Bardh är LO:s avtalssekreterare och ett tungt namn på svensk arbetsmarknad, en person som tröttnat på den uppsjö av rapporter om vilken skada – och i någon mån nytta – lagstiftningen om anställningsskydd gör. Han menar att Svenskt Näringsliv överdriver betydelsen av Las, i synnerhet när det gäller vilken påverkan lagen har på ungdomsarbetslösheten.

Per Bardh rekapitulerar kort de två viktigaste tvistefrågorna: Svenskt Näringsliv anser att kvalifikationer ska väga tyngre då en turordningslista måste förhandlas fram i ett företag där uppsägningar är nödvändiga, LO trycker på turordning efter anställningstid där också kvalifikationer är en del av en förhandlingsuppgörelse.

Christer Ågren, Svenskt Näringsliv, säger till Lag & Avtal att han inte kan svara ja eller nej till frågan om en partsgemensam grupp. I den frågan måste medlemsföretagen höras först.

- Men vi ser positivt på utspelet. Det är viktigt att vi kan komma fram till en gemensam bild av vad som är problemet. Vi vill ha en hållbar förändring där alla parter är med. Vi ska inte behöva byta lag varje gång vi byter regering.