Arbetsrätt

LO: Visstidsjobb är en klassfråga

Mer än varannan ungdom har en tidsbegränsad anställning visar LO:s genomgång.<br> – Vi möts hela tiden av samma bombastiska syn på det här från arbetsgivarna, säger Wanja Lundby-Wedin, LO:s förbundsordförande.

Publicerad

LO:s senaste rapport om anställningsformer som presenterades i dag visar att var fjärde anställd som fick jobb under årets första kvartal fick en visstidsanställning. Av alla anställda är nu var sjunde visstidsanställd. Wanja Lundby-Wedin konstaterar trött att arbetsgivarna ständigt basunerar ut budskapet om att låga ingångslöner och visstidsanställningar är förutsättningen för att få in unga på arbetsmarknaden.

– Vi tycker naturligtvis inte att det är så, säger Wanja Lundby-Wedin.

Problemet är tydligt könsrelaterat fastslår rapporten. Runt 23 procent av arbetarkvinnorna har en visstidsanställning. Det kan jämföras med runt 15 procent av arbetarmännen.

Hotell- och restaurangfacket har dock lyckats få ner antalet visstidsanställningar rejält. Förbundsordföranden Ella Niia ser uppstramningen i kollektivavtalet som förbundet lyckats få igenom som en viktig förklaring. Länge var runt 30 procent av medlemmarna tidsbegränsat anställda. Nu är siffran nere på 16 procent.

– Vi fick igenom att arbetsgivaren måste erbjuda en annan anställningsform om någon varit extraanställd minst 15 timmar i veckan under ett års tid, säger hon.

Även inom det kvinnodominerade Kommunal är en stor andel av medlemmarna visstidare. Emma Lennartsson, utredningschef på Kommunal, poängterar att visstidsproblematiken inte bara gäller ungdomar. Av kommunalarna är minst lika många över 25 år.  Otryggheten som skapas för dem som inte får fast jobb kan göra det svårare att våga bilda familj och i övrigt bygga upp ett eget liv. 

– Jag är ledsen, men det funkar inte att bo hemma när man är 35 år. Många har också barn i den åldern eller vill kanske ha det, säger Emma Lennartsson.    

Hon ställer sig frågande till om arbetsgivarna verkligen bara tjänar på att inte fastanställa. Hon lyfter fram Nynäshamns kommun som ett exempel på en arbetsgivare som verkligen satsat på att fastanställa inom omsorgen. Och som också tjänat stora pengar på det.

– Det är en otrolig administrativ kostnad att hela tiden ta in vikarier som inte syns. Någon måste hela tiden planera och schemalägga alla visstidarna, säger hon.  

LO:s rapport visar även att visstidsanställningarna är en klassfråga. De är vanligare bland arbetare än bland tjänstemän. Mest tydlig är skillnaden mellan arbetare och tjänstemän när man tittar på dem som inte är medlemmar i facket. 

Ur LO:s rapport

  • 19 procent av arbetarna är visstidsanställda. Bland tjänstemännen är det 11 procent.
     
  • Bland de oorganiserade är 36 procent av arbetarna visstidsanställda och 18 procent av tjänstemännen.
     
  • 23 procent av arbetarkvinnorna har en visstidanställning och 16 procent av arbetarmännen. Bland tjänstemännen har 12 procent av kvinnorna och 10 procent av männen sådana anställningar. Av alla anställda i åldrarna 16 till 24 år är 53 procent tidsbegränsat anställda.