Arbetsrätt

Lönebråket kan leda till uppsägningar

Enligt kollektivavtalet skulle byggnadsarbetarnas löner höjas med 285 kronor i månaden men på Skanska har löneökningarna för byggarna i Malmö varit dubbelt så höga, enligt företaget. Foto: Scanpix

Lönestriderna på Skanskas byggen i Malmö har sänkt produktionstakten. Fler underentreprenörer tas in för att klara projekten. <br/>- Vi måste ta hänsyn till risken med att ha egen personal, säger Jonas Andé på Skanska.

Publicerad

Byggvärlden har berättat om lönebråket i Malmö och Byggnads syn på att byggföretagen försöker pressa ner lönerna. Jonas Andé, som är ansvarig för yrkesarbetarfrågor på Skanska Sverige, är av motsatt uppfattning:

- Byggnads avdelning i Malmö har startat det här bråket för att pressa upp lönerna.

Enligt kollektivavtalet skulle byggnadsarbetarnas löner höjas med 285 kronor i månaden men på Skanska har löneökningarna för byggarna i Malmö varit dubbelt så höga, enligt företaget. Och enligt de förutsättningar man är beredd att erbjuda för ackordsarbetet innebär det en snittförtjänst på 31 500 kronor, som nu. Byggnads krav skulle, enligt Jonas Andé, ge löneökningar på ytterligare 2 000 kronor i månaden.

När parterna inte kan enas får byggnadsarbetarna betalt enligt den så kallade stupstocken, vilket innebär cirka 27 500 kronor i månaden.

Lönekonflikterna rör elva Skanskabyggen men gäller även Peab och NCC, även om de konflikterna inte kommit lika långt.

- Det här är ett branschproblem och det är väldigt tråkigt efter arbetet med det nya byggavtalet där vi nådde ett bra avtal och skapade goda relationer med Byggnads centralt, att en lokalavdelning nu ställer sig helt utanför den relationen.

Jonas Andé anklagar Byggnads för att ta till stridsåtgärder för att pressa upp lönerna: lagbasar avsätts, skyddsombud entledigas, maskningsaktioner utförs på byggena och det uppstår rättstvister om helt nya ämnen.

Byggnads nekar dock till att något av detta skulle vara stridsåtgärder.

För Skanska innebär en ovanligt låg produktionstakt ett stort problem.

- Lönsamheten minskar på projekten och vi drabbas av förseningar. Vi har kunder som vi lovat att bli klara en viss tid. Vi har också underentreprenörer som drabbas för att de inte kommer fram på byggena, säger Jonas Andé.

Vad gör ni för att klara projekten?

- Om vi inte kan slutföra projekten med egen personal måste vi öka andelen underentreprenörer och bemanningsföretag.

Vad händer med er egen personal då? Kan det rent av bli uppsägningar?

- Den risken är överhängande om det fortsätter som i dag. Och det är mycket tråkigt för vi vill driva projekten med egen personal men tvingas till detta av Byggnads.

Kan ni inte gå dem till mötes?

- Enda sättet skulle vara att betala ett par tusen kronor till i månaden som Byggnads vill men det är inget alternativ för oss.

Ser du någon lösning?

- Nej, just nu känns det minst sagt problematiskt. Men vi vill självklart ha en lösning på en skälig nivå. Det pågår diskussioner mellan parterna för att hitta en lösning för hela branschen i området.