Arbetsrätt

Lönekrav från industrin: + 3,7 procent

Facken inom industrin kräver löneökningar på 3,7 procent.<br> – Vi brukar kräva 3,5-3,7 procent, utom förra gången då vi hade en lågkonjunktur, sade Unionens ordförande Cecilia Fahlberg.

Publicerad

Facken inom industrin offentliggjorde sina avtalskrav i dag och det viktigaste kravet är  löneökningar på 3,7 procent i ettåriga avtal från den 1 februari 2012.

– Våra medlemmar ska ha del i återhämtningen, sade IF Metalls ordförande Stefan Löfven på förmiddagens presskonferens.

Detta är den sjätte avtalsrörelsen med det här samarbetet, menade Per-Olof Sjöö som förutom GS-fackets ordförande också för närvarande är Facken inom industrins ordförande.

– Vår uppgift är att se till att våra medlemmar som jobbar i knivhård konkurrens också får vara med och sätta märket, sade han.

Varför då 3,7 procent? Jo, för att svenska företag går bra och för att konkurrenskraften är fortsatt god, förklarade Cecilia Fahlberg. Det är inte fråga om att vi nu har samma situation som hösten 2009 då förra avtalsrörelsens krav formulerades, menade hon.

– Förra året ökade BNP med 6 procent, ökningen i år bedömer vi att ökningen blir 4 procent.

Det går inte att följa börsens uppgångar och nedgångar och ha en stabil lönebildning, inflikade Stefan Löfven. Arbetsgivarna får det att låta som att det är lågkonjunktur på gång, men det är det inte. BNP-siffrorna pekar på tillväxt även för nästa år, betonade Stefan Löfven.

– Förra gången ville arbetsgivarna titta bakåt, nu vill de titta framåt. Visst har osäkerheten blivit större, men i våras var det stora aktieutdelningar och höjda vd-löner, sen när de ska förhandla med oss pekar de på den osäkra framtiden.