Arbetsrätt

Lurad av blufföretag får lönegaranti

Ilmi Cerkini Foto: Pontus Tideman

RHXm Konsult Malmö KB tog emot bidraget för nystartsjobb från Arbetsförmedlingen – och försvann. Först nu, ett år senare, är det klart att Ilmi Cerkini ska få sina pengar via lönegarantin. Men det är tveksamt om det blir före jul.

Publicerad

- Jag fick veta att det var klart att jag skulle få lönegaranti genom advokaten, säger Ilmi Cerkini, när Lag & Avtal ringer upp.

Ilmi Cerkini jobbade tre månader åt RHX Konsult Malmö KB utan att få betalt. Han hade fått jobbet via Arbetsförmedlingen som ett nystartsjobb efter en tids arbetslöshet. Men Arbetsförmedlingen var långt ifrån någon garanti för att han också skulle få betalt. Men arbetsgivaren garanterades den dubbla arbetsgivaravgiften, 62,84 procent, månadsvis i efterskott. Är lönen 100 kronor i timmen till den anställda för nystartsjobbet får arbetsgivaren 62,84 kronor i timmen.

Att Ilmi Cerkini inte fick betalt första månaden tyckte han inte det var så konstigt, han väntade sig att få den inarbetade tiden på nästa månadslön. Men när den andra månaden var slut fanns det inte heller någon lön på kontot. När han ombads lämna nycklarna till kontoret trodde han bara att det var någon annan som behövde dem. Men när han kom tillbaka nästa dag kom han inte in. Dörren var låst och kontoret tomt.

Personen som han trott vara chefen svarade inte i telefonen. Då vände han sig till Arbetsförmedlingen som menade att han ändå måste gå till kontoret varje dag. Annars skulle det se ut som att han sagt upp sig själv, vilket skulle betyda indragen a-kassa sedan.

Hans fackförbund stämde i början av 2013 bluffbolaget till Arbetsdomstolen. Därefter har det varit en långdragen process, via Arbetsdomstolens tredskodom, konkursansökan, tingsrättens beslut att sätta bolaget i konkurs och att tillsätta en konkursförvaltare till nu slutligen länsstyrelsen.

Konkursförvaltaren beslutade den 13 december att Ilmi Cerkinis lönefordran omfattas av lönegarantin. Beslutet har gått till länsstyrelsen för utbetalning. Men där kan de inte garantera att han får sina pengar innan jul. Ärendet har inte börjat handläggas än.

Men klart är att Ilmi Cerkini ska få 112 899 kronor totalt för innestående lön, semesterersättning och ränta, innan skatten är dragen.

Du har fått vänta länge på dina pengar, de kanske inte heller kommer före jul?

- Huvudsaken är att det är bestämt att de ska betala mig, säger Ilmi Cerkini.