Luxleaks-visselblåsaren i rätten - riskerar 5 års fängelse

2016-04-25 09:08 Elsa Persson  
Antoine Deltour

Imorgon, tisdag, ställs Antoine Deltour inför rätta i Luxemburg, åtalad för att ha avslöjat affärshemligheter genom att dela dokument om skatteupplägg som han fick ta del av som anställd på revisionsjätten Pricewaterhousecoopers, PwC.

Det var i november 2014 som flera medier i olika länder avslöjade hur 350 internationella storföretag använde sig av skattemyndigheten i Luxemburg för att undkomma att betala skatt. Uppläggen hade gjorts av Pricewaterhouse coopers, och det var alltså en av deras revisorer, Antoine Deltour, som kopierade en stor mängd dokument som innehöll skatteavtal mellan storföretagen och skattemyndigheten i Luxemburg och läckte dem till en journalist. Avslöjandet har kommit att kallas Luxleaks.

Nu anklagas Deltour för bland annat stöld och brott mot regler om affärs- och yrkessekretess, och riskerar 5 års fängelse och tio miljoner kronor i böter. Även en journalist på franska tv-programmet "Cash investigation" som först avslöjade skatteplaneringen, Edouard Perrin, och en före detta kollega till Delatour på PwC, Raphaël Halet, ställs inför rätta, skriver Le Monde. En kampanj pågår på nätet för att stötta Antoine Delatour och samla in pengar till hans försvar.

När skandalen avslöjades hamnade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i blåsväder, då han tidigare var premiärminister i Luxemburg och därmed ansågs ha ett ansvar för de regler som möjliggjorde skatteuppläggen.

Häromveckan röstade Europaparlamentet igenom nya gemensamma EU-regler för att stärka skyddet för affärshemligheter. Socialdemokratiska EU-parlamentarikern Jytte Guteland sade till DN att EU-direktivet stärker skyddet för visselblåsare, men andra, bland annat Vänsterpartiets ledamot Malin Björk, menar tvärtom att det kommer bli svårare för journalister och visselblåsare att avslöja oegentligheter, och att företags transparens kommer att minska.

Elsa Persson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna