Arbetsrätt

Madeleine för ung för sommarjobb...

Att sköta växter på familjejordbruket som sommarjobb går bra, även om man ännu inte fyllt 13 år. Att sköta växter på familjepensionatet är däremot olagligt. Mamma Anna Carlsson och dottern Madeleine Carlsson är besvikna. Foto: Birgitta Ländin

På ofarliga jobb kan man få börja sommarjobba redan på sommarlovet före sjuan. Men bara om man är född på våren. Undantag får endast göras för den som hör till en jordbrukarfamilj eller ska uppträda på scen.

Publicerad

Madeleine Carlsson har alltid gillat att vara med mamma Anna Carlsson på jobbet. Anna Carlsson är delägare och vice vd på Tre Rosor Pensionat & Konferens i Rosersberg norr om Stockholm. Madeleine hjälper gärna till och har blivit riktigt duktig på vissa sysslor som att märka upp nycklar till dem som checkar in sent, vika servetter och att pyssla med blommor. När hon själv frågade om sommarjobb ville Anna Carlsson gärna ordna det för sin dotter.

– Jag tycker att det är så roligt att hon vill och själv tog det här initiativet. Det är så många ungdomar som bara vill sova på morgnarna eller sitta framför datorn mest hela sommarlovet. Jag hade hört att man kunde få börja när man är 13, men trodde i min enfald att det gällde det år man fyller 13.

Så är inte fallet, men när Anna Carlsson studerade lagarna lite närmare upptäckte hon att det finns möjligheter att få dispens.

Hon sökte, och fick ganska snart ett nekande svar.

– Jag tyckte det verkade så stelbent. Det verkade inte som om de tittade på ärendet ordentligt, utan bara gick på att Madeleine var tre månader för ung, så jag bestämde mig för att överklaga.

I sin överklagan till Förvaltningsrätten argumenterade Anna Carlsson för sin sak: ”De uppgifter Madeleine skulle utföra hos oss på Tre Rosor Pensionat & Konferens är inte i något fall mer farliga eller olämpliga än de som man faktiskt får tillstånd för – ”lätt arbete inom jordbruk” (kan tänka mig en mängd farligare scenarier där), ”sälja majblommor eller jultidningar” (den minderåriga är då själv ute och ringer på hos i många fall främmande människor och dessutom ute i trafiken på egen hand) eller ”artistframträdanden” (sedan när är sådant utan psykisk påfrestning?)”.

Hon var också tydlig med att jobbet bara handlade om tolv timmar per vecka och bara på sommarlovet.

Men ingen brydde sig om argumenten. Från förvaltningsdomstolen fick Anna Carlsson ganska snart ett svar som konstaterade att Arbetsmiljöverket följt alla regler i sin behandling, varför domstolen inte kommer att göra någon omprövning.

Madeleine är besviken. Hon ville så gärna jobba och få en alldeles egen lön in på sitt konto.

– Det hade varit roligt. Jag tror att det skulle vara lite lättare att spara pengar då, när man verkligen har tjänat dem själv.

Hon är den enda i sin klass som har tagit ett initiativ att sommarjobba, berättar hon.

– De andra verkar mer intresserade av att sova på morgnarna när det blir sommar.

Anna Carlsson är också besviken. Plocka vissna blad och vika servetter, allt med mamma i närheten – hur kan det vara ”skadligt”, till skillnad från att uppträda inför publik eller jobba i jordbruket, undrar hon.

– Jag funderar på om vi skulle köpa en get att ha här på gräsmattan...då kanske vi kunde räknas som jordbruk? säger hon på skämt.