Meddelarskyddet utreds - igen

2012-06-28 09:00 Ann Norrby  
Från årsskiftet skyddas kommunanställda på samma sätt som statsanställda. Foto: Anders Wiklund / Scanpix

Regeringen tillsätter en ny utredning om utökning av meddelarskydd för privatanställda. Frågan är utredd flera gånger tidigare.

Utredningen ska se över hur privatanställda i offentligt finansierad verksamhet skulle kunna få starkare meddelarskydd. Regeringen vill att de privatanställda så långt som möjligt ska få samma meddelarskydd som offentligt anställda har.

Justitieminister Beatrice Ask skriver i en debattartikel i SvD att utredningen främst ska inrikta sig på den skattefinansierade verksamheten inom vård, skola och omsorg.

Frågan om förstärkning av meddelarskyddet har utretts tidigare. Ett förslag kom 1990 och ett annat 2001. Båda förslagen kritiserades hårt och inget av dem ledde till någon lagändring.

Justitieministern ger därför den nya utredningen som särskilt uppdrag att analysera och beakta kritiken mot de tidigare förslagen.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna