Medlem i IF Metall = Ingen mat till dig

2012-03-01 10:23 Elinor Torp  

OBS! Anmälan är bindande och gäller för alla utom de som är fackligt anslutna till IF Metall. Så stod det i bolagets middagsinbjudan till de anställda.

De skulle samlas på ett steakhouse, äta och dricka. Sedan dra vidare till Bulls för att spela biljard och umgås. Alla är välkomna – utom IF Metalls medlemmar. Inbjudan, som satt uppe i 14 dagar, var mycket tydlig med det. Anställda började bli oroliga för att deras medlemskap i facket kunde sätta käppar i hjulet för annat också. Kanske välkomnades det inte alls att de var med i facket. Kanske skulle de bli sämre behandlade även i andra avseenden, så gick funderingarna efteråt berättar förbundsjuristen Darko Davidovic. Han ser allvarligt på det som har hänt. Det är han som är medlemmarnas ombud i AD. För IF Metall låter nu domstolen tycka till i ärendet.

- Alla pratar om middagen, som om den vore problemet. Problemet är att arbetsgivaren förbjöd 19 anställda att vara med på den här aktiviteten, säger Darko Davidovic.

Sten-Inge Fredin, vd på Scandstick, medger i Helsingborgs Dagblad att han gett klartecken till en middag, men hur många som skulle vara med och vilka hade han ingen aning om.

- Vid förhandlingen som vi kallade till innan middagen informerade vi bolaget att det stod på inbjudan att IF Metalls medlemmar inte fick delta. Företaget kan knappast komma och säga efteråt att man inte förstod det, säger Darko Davidovic.

Orsaken, som han förstår det, är att IF Metall på ett tidigare klubbmöte bjudit på mat. Då tyckte bolaget tillsammans med några anställda som inte är medlemmar: Varför ska de bli bjudna på mat och inte vi?

- Någonstans där har det gått snett. De har inte fattat det här med föreningsidé. Jag förstår inte hur bolaget ska argumentera i ärendet, säger Darko Davidovic och skrattar.

I stämningsansökan till Arbetsdomstolen rubricerar IF Metall det hela som föreningsrättskränkning. Förbundet kräver 50 000 kronor i allmänt skadestånd för egen del och 20 000 kronor till var och en av medlemmarna.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna