Arbetsrätt

... men Fabian får arbeta

Fabian Nikolajeff (i mitten) ska spela Pugsley i Familjen Addams och fick dispens för jobb sena kvällar, trots att han missar skolan varannan vecka. Foto: Anders Kratz, Östgötateatern

Samtidigt som Arbetsmiljöverket nekade Madeleine Carlsson att under mammas överinseende vika servetter och sköta växter på dagtid godkände verket dispens för jämnårige Fabian Nikolajeff att jobba sena kvällar under en längre period.

Publicerad

När Östgötateatern i höst sätter upp Familjen Addams är 12-årige Fabian Nikolajeff en av två som delar på rollen som unge Pugsley. Johan Celander är chef för Östgötateatern och inte förvånad över att dispensen beviljades.

– Under mina femton år på teatern har jag aldrig varit med om att vi har fått nej, säger han.

Som mest kommer Fabian Nikolajeff att delta i tre kvällsföreställningar per vecka. Dispensen beviljar arbete fram till klockan 21:30.

Fabians pappa Jesper Nikolajeff, som själv är artist på Cirkus Cirkör, är bara positiv till sonens kommande kvällsjobb, trots att det innebär pendling från Stockholm och hemundervisning i stället för skola varannan vecka. Och på Arbetsmiljöverket i Linköping, som tog beslutet, konstaterar Lola Lidén, som föredrog ärendet, att ”lagstiftningen inte är särskilt logisk”.

– De har ju en liten gräddfil de här barnen som vill arbeta just i artistbranschen. Här godkände vi efter viss tvekan, säger hon.