Meriterad 52-åring kallades aldrig till intervjun

2015-01-27 10:27 Tiina Demargne  

Den 52-årige juristen blev inte kallad till intervju - trots att han hade meriterna som efterfrågades. Migrationsverket medger nu att mannen har utsatts för åldersdiskriminering och tvingas betala 75 000 kr i ersättning.

Det var under hösten 2013 som mannen sökte flera tjänster som asylhandläggare vid Migrationsverket i Malmö.

Kvalifikationerna som eftersöktes var bland annat högskoleutbildning med juridisk eller statsvetenskaplig inriktning och kvalificerad erfarenhet av förvaltningsrätt, skriver Diskrimineringsombudsmannen, DO, i ett pressmeddelande.

Mannen har flerårig erfarenhet från en annan myndighet av just förvaltningsrätt. Faktum är att varken han eller någon annan sökande som var äldre än 36 år kallades till intervju.

18 personer anställde, två var födda 1978 och resten på 1980-talet. Nästan hälften av de som anställdes var nyutexaminerade jurister och saknade erfarenhet av förvaltningsrättsligt arbete, konstaterar DO.

Migrationsverket har uppger att man ska se över sina rekryteringsrutiner.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna