Arbetsrätt

Mondi avskedade truckförare efter arbetsolycka

Mondi tillverkar papper i alla möjliga format. Foto: Mondi

I mars bröt en anställd på Mondi Dynäs båda benen under en tre ton tung pappersrulle. En truckförare fick skulden och avskedades. Nu tar Pappers strid i Arbetsdomstolen för den avskedade.

Publicerad

I mars inträffade en allvarlig olycka på pappersföretaget Mondi Dynäs i Jäva norr om Kramfors. En anställd bröt båda benen då en stor pappersrulle klämde honom.

Olyckan inträffade under ett arbetsmoment som var unikt för en specialorder av papper som företaget hade fått några månader tidigare. Rullarna var fyra meter långa och drygt tre ton tunga. Eftersom de var så stora måste rullarna flyttas manuellt med gaffeltruck. Det annorlunda arbetsmomentet riskbedömdes. För att undvika att någon skulle klämmas av pappersrullar bestämdes att personal skulle vistas bakom eller vid sidan av rullen utanför avspärrningar.

Olyckan inträffade eftersom en rulle oväntat rullade tillbaka i samband med att arbetarna försökte få upp den på gafflarna på en truck. Mondi Dynäs ansåg att truckföraren agerat så felaktigt att det var riktigt att avskeda honom.

Svenska Pappersindustriarbetareförbundet stämde i juni Mondi Dynäs Aktiebolag och Skogsindustrierna. Förbundet vill att AD ska ogiltigförklara avskedandet samt döma bolaget att betala lön och ett allmänt skadestånd till truckföraren.

Pappers hävdar att företaget skapat ett arbetssätt som i sig självt varit livsfarligt. Förbundet hänvisar till Arbetsmiljöverkets inspektionsmeddelande som säger att företaget inte hade tillräckliga avspärrningar av området bakom pappersrullen.

Arbetsgivarsidan i mål A 153/09 kommer att lämna sitt svaromål senast den 28 augusti.